Tarta z pieczarkami

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Przepis znalazłam na blogu Negreski - w oryginale jest to tarta z leśnymi grzybami .

Składniki [ piekłam w formie o średnicy 27 cm ] :
ciasto :
* 200 g mąki
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2-3 łyżeczki wody
* duża szczypta soli

nadzienie :
* 300 g pieczarek
* 1 mała cebula
* 2 jajka
* 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% [ użyłam śmietanki 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18% - pół na pół ]
* 1 łyżka masła
* biały pieprz , sól [ użyłam czarnego pieprzu ]
* natka pietruszki , dymka lub szczypiorek [nie dałam , bo zapomniałam o szczypiorku w lodówce]


Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat , dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.

W tym czasie obrać pieczarki , opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5-10 minut, aż odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić .
Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko [na 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi, jak najmniej dotykając ciasta rękami [ to zagwarantuje kruchość ciasta ] . Odciąć wystające za brzegi formy ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut - do czasu, aż nadzienie się zetnie.

Podawać na gorąco.

Negresca robiła swoją tartę w formie o średnicy 22 cm - i użyła tylko połowy ciasta [ drugą połowę można zamrozić ] . Moja forma jest większa - 27-centymetrowa, więc użyłam prawie całego ciasta - została mi kulka wielkości sporej mandarynki.



 

Załączniki

  • tarta_z_pieczarkami5.jpg
    tarta_z_pieczarkami5.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 0