Muffinki kurczęce*

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Joanna @ 23 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838161Krystyna zazwyczaj podaje swoje rosyjskie inspiracje, w tym przypadku również.
Oskarżenie o częste przypisywanie sobie cudzych pomysłów bez podania dowodów jest moim zdaniem tylko pomówieniem.

Link do konkretnej strony nie wydaje mi się w tym przypadku potrzebny, bo wykorzystała jedynie sam pomysł (widziany przeze mnie na wielu rosyjskich stronach, nie tylko na Carinie), a składniki nadzienia opracowała sama.
W pełni podzielam zdanie Joanny.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wspaniały pomysł na mufiny, jak upoluję kuraka dzisiaj to będą na obiad
icon_smile.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
freu.gif
i już mam pomysł na jutro a siedzę tu i siedzę i dumam co by na obiadek zmajstrować.
Dziękuję za superaśny pomysł.

Zrobiłam.
Polecam,naprawdę są pyszne.
A mąż spytał:-Znów pomysł z tego swojego forum wzięłaś?
icon_mrgreen.gif

Dzięki za kolejny świetny pomysł.

I małe pytanie,czy równie dobre wyszłoby ze schabu,cieniutko rozbić kotlet schabowy?Nie wyjdzie za suche?Jak myślicie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
U mnie też dziś na obiad miałam te mufinki. Bardzo smakowały.

kasik też się zastanawiałam czy ze schabu by dobre wyszły. I oczywiście już kombinowałam z czym jeszcze można je zrobić. Napewno jeszcze nie raz zagoszczą u nas na stole. Dobre i łatwo się robią.
 

Seszena

Member
Lis 2, 2008
48
0
0
No cóż, mi zostaje tylko dołączyć do grona osób zachwyconych przepisem
banana.gif
Wyszło przepyszne!! świetny pomysł. Po prostu super!!!!
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Pomysł z muffinkami barzo mi się podoba. Zrobię je jutro na kolację - będę miała gości, a takiej przystawki chyba jeszcze nie jedli. Zabłysnę
icon_smile.gif


A kiedy wyjmujecie te muffiny? Kiedy jeszcze są gorące i podajecie na ciepło, czy też wyjmujecie, jak ostygną - żeby nie straciły formy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Jadłam ostatnio tak robione mięsne mufinki z nadzieniem z cammemberta, który się pięknie stopił. Też bardzo smaczne, polecam.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Dziś zrobiłam muffinki z pieczarkami, cebulą, paprykami i serem, na wierzchu z majonezem, keczupem i czosnkem. pychota. Wszyscy się zajadali.

Chcialam dobrze i do majonezu dodałam trochę mleka, żeby się łatwiej wymieszalo - nie róbcie tak! Wytworzył się sosik - fakt, że smaczny, ale nie było to celowym zamierzeniem. Ale i tak bardzo smaczne.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,345
113
A u mnie wczoraj - całkowita klapa. Przy 180 stopniach wierzch nie chciał się zrumienić (dałam majonez dekoracyjny i piec ustawiłam na grzanie góra/dół bez termoobiegu) natomiast zaczęły pływać w sosie, który nie wiem skąd się wziął. Żeby je trochę zrumienić włączyłam jeszcze na kilka minut termoobieg z górnym grzaniem. Efekt - suche, wiórowate mięso, farsz OK. Dobrze, że było jeszcze jakieś jedzenie na zimno i goście wyrozumiali.
icon_frown.gif


A tyle razy sobie obiecywałam, żeby eksperymentować gotując tylko dla siebie.
icon_mrgreen.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Przykro mi, że Ci nie wyszły. Każdy piekarnik "zachowuje się" inaczej. Zbyt długie pieczenie mogło spowodować, że mięso stało się suche i wiórowate.
Nadmiar sosu mógł powstać z dużej ilości majonezu. O jakości majonezu nie umiem nic powiedzieć, bo ja używam tylko "kielecki".
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,449
313
83
Muffinki zrobiłam z piersi z indyka cienko pokroiłam i rozklepałam ,farsz marchewka i brokułu gotowane
na parze do tego pieczarki podsmażone z cebulką ,plus jedno surowe jajko żeby farsz się trzymał , oto efekt
mufinka_1.JPG
mufinka2.JPG
 

Załączniki

  • mufinka_1.JPG
    mufinka_1.JPG
    50 KB · Wyświetleń: 1
  • mufinka2.JPG
    mufinka2.JPG
    58.9 KB · Wyświetleń: 1

evro

Member
Lut 27, 2008
32
0
0
Dołączam do fanów mięsnych "muminków".Zrobiłam z lekką modyfikacją, nie smarowałam majonezem tylko górę obłożyłam plastrami szynki parmeńskiej (wędzony boczek też się sprawdzi) - wyszły swietne! Teraz planuję zrobić babeczki z mięsa mielonego z jakimś nadzieniem. Uniknę smażenia i pryskania.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
hazo @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845230Przy 180 stopniach wierzch nie chciał się zrumienić (dałam majonez dekoracyjny i piec ustawiłam na grzanie góra/dół bez termoobiegu) natomiast zaczęły pływać w sosie, który nie wiem skąd się wziął. Żeby je trochę zrumienić włączyłam jeszcze na kilka minut termoobieg z górnym grzaniem. Efekt - suche, wiórowate mięso, farsz OK.
Zrobiłam dziś na obiad dokładnie tak samo. U mnie też wytworzyło się sporo płynów, dobrze że foremki ustawiłam na blasze to soki spływały na nią. Pod koniec też włączyłam termoobieg i się troszkę zrumieniły ale mięso wcale nie stało się wiórowate - wręcz przeciwnie bardzo soczyste wyszło, kruche i mięciutkie.
Bałam się tylko żeby nie przedobrzyć z przyprawami i w rezultacie ciut za mało je dosmaczyłam... ale to żaden problem. Na drugi raz zapamiętam by przyprawić śmiało samo mięso i to co w środku. A może nawet zamarynuję mięso kurczacze dzień wcześniej... albo do środka dodam sera pleśniowego. No w każdym bądź razie muszę dopracować to dosmaczanie
icon_smile.gif

Fajne jest to że można mięso sztukować kawałkami jak gdzieś za dużo a w innym miejscu ciut brakuje - wszystko się w pieczeniu ładnie scala.
Krystyno dzięki wielkie za zamieszczenie tu tego przepisu!
anbetung.gif
było pycha
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: