Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia. Można tez wziąć do tego przepisu inną rybę morską lub słodkowodną o białym mięsie, np. pangę, dorsza itp.
Składniki
75 dkg filetów z morszczuka
1 łyżka białego octu winnego
mąka do obtaczania ryby
olej do smażenia ( ja biorę olej pół na pół z masłem)
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz
do przybrania półplasterki cytryny, gałązki natki pietruszki
Sos
po 1 łyżce masła i mąki
1 żółtko
1 szklanka śmietany 12 % ( ja biorę 18%)
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Filety dzielimy na zgrabne porcje, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy octem, oprószmy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, mieszając rozprowadzamy śmietaną i na maleńkim ogniu gotujemy 7 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaciągamy żółtkiem, dodajemy marynowany pieprz i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i na razie odstawiamy.
Rybę obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb i smażymy z obu stron na oleju. Podajemy z ziemniakami puree i surówką, a sos oddzielnie w sosjerce. Możemy też rozlać sos na talerze i ułożyć na nim rybę. Udekorować cytryną i zieloną pietruszką. Smacznego.
Składniki
75 dkg filetów z morszczuka
1 łyżka białego octu winnego
mąka do obtaczania ryby
olej do smażenia ( ja biorę olej pół na pół z masłem)
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz
do przybrania półplasterki cytryny, gałązki natki pietruszki
Sos
po 1 łyżce masła i mąki
1 żółtko
1 szklanka śmietany 12 % ( ja biorę 18%)
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Filety dzielimy na zgrabne porcje, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy octem, oprószmy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, mieszając rozprowadzamy śmietaną i na maleńkim ogniu gotujemy 7 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaciągamy żółtkiem, dodajemy marynowany pieprz i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i na razie odstawiamy.
Rybę obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb i smażymy z obu stron na oleju. Podajemy z ziemniakami puree i surówką, a sos oddzielnie w sosjerce. Możemy też rozlać sos na talerze i ułożyć na nim rybę. Udekorować cytryną i zieloną pietruszką. Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: