IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Faworki na piwie
yenulka
post 5 Jan 2005, 19:22
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Faworki

ok. 3 szklanek maki (pisze około, bo to trzeba sobie regulować w czasie zagniatania ciasta)
4-5 zoltek (jak duze to cztery, jak male to 5)
0,5 szkl. jasnego piwa
1 lyzeczka masla
szczypta soli
olej do smazenia - 2 kostki planty + olej
2 lyzki spirytusu lub wodki troche wiecej
cukier puder do posypania faworkow

Make przesiac na stolnice, dodac zoltka, piwo, sol i maslo. Wyrabiac ciasto az sie przestanie kleic (dobrze jest zaczac od wsypania 2,5 szkl. maki a potem dodawac w miare potrzeby). Po zagnieceniu ciasto wlozyc na ok. 1 h do lodowki. Potem wyjac, przegniesc, podzielic na kawalki i walkowac cienkie placki. wykrawac z nich radelkiem prostokaty, na srodku zrobic naciecie i przeplesc zeby byl ksztalt faworka.

Do zimnego oleju wlac spirytus, dolozyc plante, rozgrzac. Smazyc faworki z dwoch stron na zloty kolor, wyjac i odlozyc na serwetke lub recznik papierowy. Posypac cukrem pudrem.

Smacznego

przepis mam od dawna, wygrzebany w sieci, i odkad wg niego robie to nareszcie zaczely mi wychodzi kruche i pyszne faworki jak kiedys robila moja babcia.







pzdr
yenn

edit: dodalam zdjecia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 6 Jan 2005, 09:46
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Yenn - jesteś bardzo słowna -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 6 Jan 2005, 11:03
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189





po cichu Ci powiem ze nie zawsze ale tym razem bardzo sie staralam

mam nadzieje ze faworki sie udadza i spelnia oczekiwania, daj znac jak poszlo

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 8 Jan 2005, 18:46
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Melduję - dziś robiłam z Twojego przepisu faworki i szybko chcę napisać, że ... "kompletna klapa":(


To jest oczywiście przerywnik w formie żartu - jakby ktoś się nie poznał Łatwo się je robi, do tego można nadmiarem jednego ze składników się wzmocnić, a po upieczeniu nie dość, że są kruchutkie to znikają z talerzy szybciej niż się je robi! Ten przepis "wędruje" do mojego segregatora ze sprawdzonymi i bardzo dobrymi przepisami!
DZIĘKI YENN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 8 Jan 2005, 20:45
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



CYTAT(margolcia)
Melduję - dziś robiłam z Twojego przepisu faworki i szybko chcę napisać, że ... "kompletna klapa":(  


To jest oczywiście przerywnik w formie żartu - jakby ktoś się nie poznał  :mrgreen: Łatwo się je robi, do tego można nadmiarem jednego ze składników się wzmocnić, a po upieczeniu nie dość, że są kruchutkie to znikają z talerzy szybciej niż się je robi! Ten przepis "wędruje" do mojego segregatora ze sprawdzonymi i bardzo dobrymi przepisami!  
DZIĘKI YENN  :anbetung:


Ty chcesz zebym na serce zeszla smiertelnie?

dobrze ze dzis mam duzo czasu i czytam wszystko do konca

nawet nie masz pojecia jak sie ciesze ze Ci smakowaly

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 8 Jan 2005, 21:54
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Yes, Yes udało się
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 8 Jan 2005, 21:57
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



margolciu, mnie też udało Ci się zrobić w jajo, dowcipnisiu Ty jedna będę robić tyż z tego przepisu bom ciekawa efektu, ale nie spożyję reszty piwa, bo coś mnie ostatnio głowa po piwie boli
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 8 Jan 2005, 22:08
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



sorki - to tak miało być niby dowcipnie więc ja z piwem a dla Was coś lepszego :redwine:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 8 Jan 2005, 22:09
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



tylko dodam, że smażyłam na oleju, bo niczego innego w lodówce nie znalazłam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 8 Jan 2005, 23:03
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



dowcipnie bylo - wiec sukses jeden

faworki sie udaly - wiec sukces drugi

trzeci mi na razie do glowy nie przychodzi ale to koniecznie trzeba opic



pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ire_ko
post 12 Jan 2005, 08:28
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 36
Dołączył: 17-November 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 192



Też robię faworki na piwie. Stosuję szklankę żółtek i szklankę piwa, a mąki - ile zabierze, odrobinę soli. Masła nie dodaję. Reszta tak samo. Z białek robię kokosanki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 12 Jan 2005, 08:29
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



ja z bialek po faworkach robie bezy najczesciej... a mozesz wstawic przepis na kokosanki?

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 12 Jan 2005, 08:33
Post #13


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



rzeczywiście te białka zostają i jest z nimi mały problem, ale może te kokosanki byłyby alternatywą - wklej przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 12 Jan 2005, 08:34
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Beata podawala fajny przepis na ciasto ze szklanek... to jest taki piegusek, i tam bialka mozna wykorzystac. ale przepis na kokosanki i tak poprosimy

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 12 Jan 2005, 08:39
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.011
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(yenulka)
Beata podawala fajny przepis na ciasto ze szklanek... to jest taki piegusek, i tam bialka mozna wykorzystac. ale przepis na kokosanki i tak poprosimy  :mrgreen:  

pzdr
yenn



i tak ono się nazywało ze szklanek :|
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 12 Jan 2005, 08:58
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No , makowe ciasto szklankowe się nazywa, z białek
O tu jest : http://cincin.cc/index.php?showtopic=1658
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ire_ko
post 12 Jan 2005, 09:58
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 36
Dołączył: 17-November 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 192



Myślę, że nie mogę wkleić przepisu na kokosanki bo nie jest mój. Robię je wg przepisu zamieszczonego na innym forum:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis182.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 12 Jan 2005, 10:18
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



kurde, czy to akurat musial byc to forum? ta strona mi juz z pol roku nie chodzi

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anik
post 24 Feb 2006, 00:05
Post #19





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 88
Dołączył: 17-October 05
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 855





swietne i bardzo proste w wykonaniu, wychodza kruchutkie i bardzo nabąbelkowane
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 24 Feb 2006, 15:50
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



przylaczam sie do pochwal- super faworki! pyszne i moje pierwsze wlasnorecznie zrobione
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th May 2018 - 23:26