Ciasto serowo-żurawinowe

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Przepis tutaj:
http://aynmark.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html Tłumaczenie moje.
To ciasto przechowuje się 3-5 dni, w lodówce. Można go zamrażać.
2 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170g zimnego masła, w kawałkach
1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów
3 łyżki kefiru
1/4 łyżeczki esencji migdałowej
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Nadzienie:
250g miękkiego twarogu/ rikotty
3 łyżki cukru
skórka pomarańczowa
1 jajko
1 szklanka dżemu żurawinowego( lub innego gęstego)
Piekarnik nagrzać do 190st.C
Formę o wymiarach ok. 22x38 cm posmarować rozpuszczonym masłem.

W dużej misce zmieszać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki, cukier i sól.
Dodać masło i wyrobić na kruszonkę.
Dodać migdały, kefir i migdałową esencję. Dobrze wymieszać, a następnie palcami
rozetrzeć równomiernie ciasto. Odłożyć 1 szklankę ciasta i zmieszać z wiórkami
kokosowymi, a pozostałe ciasto wyłożyć do formy, przycisnąć do dna i piec 15 min.
do lekkiego zrumienienia.

W tym czasie: twaróg rozetrzeć na gładką masę, utrzeć z cukrem,jajkiem i skórką pomarańczową.
Na podpieczonym spodzie położyć nadzienie, wyrównać. Łyżką wyłożyć dżem.
Posypać kruszonką z wiórkami kokosowymi.
Piec ok.30 min. do zrumienienia.
Ostudzić i pokroić, w paski lub kwadraty.Przechowywać w lodówce lub zakrytym pojemniku.

To ciasto można robić też bez serowego nadzienia, a tylko z dżemem i suszonymi owocami:
1 szklanka suszonej wiśni(żurawiny,moreli)
1 szklanka wiśniowego dżemu( malinowy, morelowy)
1 łyżka kirszu lub breandy
Lekko połączyć wszystkie składniki robotem.
Moje uwagi:
dałam trochę mniej cukru do ciasta,
mąkę krupczatkę, zamiast migdałów były migdały zmieszane z orzechami włoskimi,
użyłam 300g półtłustego twarogu( cukru nie dodawałam więcej do sera)
Piekłam dokładnie jak, w przepisie:15 min. podpiekanie i 30 min pieczenie.
Pyszne kruche ciasto. Będę go robić z różnymi kwaskowatymi dżemami. Polecam.

 

Załączniki

  • serowo__urawinowe.jpg
    serowo__urawinowe.jpg
    155 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Mam niejasne wrażenie, że piekłyśmy je z Margot jakiś czas temu...
gruebel_2.gif

A może tylko wpisałyśmy do kolejki?
W każdym bądź razie na pewno je już podziwałam....
icon_smile.gif

W Twoim wykonaniu Mariaanno też wygląda baardzo apetycznie...
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
a może już jest ten przepis tutaj na Cinie a ja nie widziałam ?
gruebel_2.gif

Joanno - dziękuję chociaż wiem, że zdjęcia w moim wykonaniu są słabą zachętą.
Mimo to polecam ciasto fanom kruchego.
lecker.gif