Szarlotka pod orzechową pierzynką

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
SZARLOTKA

CIASTO:
*250g mąki
*1żółtko
*120g masła
*2 łyżki kwaśnej śmietany
* cukier waniliowy
* 5łyżek cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wstawić do lodówki, resztę do zamrażalnika.

JABŁKA:
*słoik musu jabłkowego (lub 1kg przesmażonych jabłek)
* 3 jabłka typu ligol (twardych, nierozgotowujących się) pokrojonych w kostkę
* 2-3 łyżki płynnego miodu
* 70g rodzynek namoczonych w rumie

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić.

ORZECHOWA "PIERZYNKA"

*25g orzechów laskowych
*25g orzechów włoskich
*50g masła
*1 łyżka mąki
*1łyżka mleka
*6łyżek cukru
*1łyżeczka przyprawy do kawy i deserów kamis (takiej z młynkiem, bądź zamiennie cynamon)

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać aż do połączenia się. (ma mieć płynna konsystencję, jednak nie za rzadką- porównywalną do jogurtu)

Tortownicę o średnicy 24cm posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić ciastem wyciągniętym z lodówki. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej bądź kaszy mannej. Wyłożyć jabłka i znowu posypać bułką tartą bądź kasza. Na jablka zetrzeć zmrożone ciasto. Na starte ciasto wyłożyć równomiernie płynną orzechową mieszankę. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stp. piec ok 30min.

szarlotka nie jest może zbyt fotogeniczna ("pierzynka" jest bardzo krucha i pęka przy krojeniu), ale smak rekompensuje wszystko.
 

Załączniki

  • IMG_1431.jpg
    IMG_1431.jpg
    489 KB · Wyświetleń: 0