Jajecznica z pomidorkami cherry*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" w rozdziale zatytułowanym "Pani je w łóżku", bo któraż kobieta nie chciałaby być uhonorowana śniadaniem wprost do łóżka - napisał autor tego przepisu pan Paweł Kałuski. Ponieważ w moim wykonaniu to nierealne, postanowiłam sama siebie uhonorować tym daniem, niekoniecznie w łóżku. Proporcje podano dla 2 osób.
Składniki
8 pomidorków cherry
2 łyżki masła
6 jajek
1 łyżka śmietanki 36%
sól, pieprz
szczypta przyprawy "5 smaków"

Pomidorki cherry przekrawamy na pół i podsmażamy je na 1 łyżce masła. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz przyprawę "5 smaków" i mieszamy widelcem. Jajek nie wolno ubijać, powinny być tylko rozbełtane. Tak przygotowane jajka wylewamy na pomidorki i odczekujemy chwilę, aż masa zacznie się ścinać.Wówczas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy jajecznica będzie usmażona zgodnie z naszymi upodobaniami, tzn. mniej lub bardziej ścięta, odstawiamy patelnię z ognia i tuż przed podaniem, dodajemy drugą łyżkę masła. Doskonale smakuje z tostami lub świeżą, chrupiącą bułeczką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: