Piróg lub pierożki

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
u mnie byly pierozki z kapusta kiszona i pieczarkami (z braku innych grzybkow)
lecker.gif
 

gumissylwia

Member
Lip 11, 2007
160
0
16
Pyyyycha, zrobilam pierozko-buleczki z kapusta i grzybami. Jedyna wada jest to, ze tak szybko znikaja
lecker.gif

Dzieki za super przepis, na pewno do powtorzenia.
mniam.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
właśnie ciasto rośnie, 10ta minuta
icon_biggrin.gif
farsz będzie z kapusty kiszonej zmieszanej z pieczarkami usmażonymi z cebulką i kaszy gryczanej, do części dodam jeszcze ziemniaka sprasowanego (moja babcia kiedyś robiła taki farsz do pierogów wiejskich)
 

Jobe

Member
Mar 26, 2008
169
0
0
No wlasnie,byly glosy o zastapieniu kefiru jogurtem naturalnym,czy ktos juz taka wersje wyprobowal? U mnie w sklepach kefiru "niet",chyba,ze w "polskich sklepikach",ale tam mam daleko i super drogo
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ponieważ nie mam w tym roku ani jednego suszonego grzyba to się zastanawiam nad czymś, co zastąpiłoby uszka. Po pierwsze - kulebiak. Ale tez muszą być grzyby, chociaż pieczarki, no z pieczarkami nie problem. A może to? Upiekłabym duże żeby było szybciej, pokroiłabym na porcje i szlus.
 

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Krystyno ten pieróg to rewelacja
lecker.gif
zrobiony już cztery lub pięć razy i na pewno będzie więcej. Na razie robiłam z farszem z mięsa porosołowego ale zapasy się skończyły więc teraz spróbuje z jakimś innym.
Mam tylko jedno pytanie, ciasto jest super, sprężyste i miękkie, ale mi tak jakoś strasznie szybko nie rośnie, jak myślicie dlaczego? Wszystko tak jak w przepisie...
gruebel_2.gif
i tak jest pyszne więc jakoś bardzo mi to nie przeszkadza tylko trochę zastanawia...
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
do ciasta drożdżowego, to trzeba ociupinkę cierpliwości, bo nie zawsze rośnie tak jak byśmy tego chciały. O ile świeże drożdże nigdy mnie nie zawiodły, to te instant - tak. Może spróbuj ze świeżymi drożdżami? O, TUTAJ masz przykład, że można spokojnie zamienić drożdże suche na świeże
 

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Jak będę kiedyś pamiętała to kupię świeże i spróbuję
icon_smile.gif
bo to nie jest tak, że nic nie rośnie, tylko po opisie wydawało mi się, że innym rosło więcej
icon_smile.gif

ale pieróg jest i tak znakomity
lecker.gif
dziękuję za tak szybką odpowiedź
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Czy pieroga da sie poporcjowac w plastry? mamy sasiedzkie spotkanie i kazdy ma cos przyniesc dobrego, a mnostwa pierozkow len mi zabrania lepic
icon_smile.gif

I ktos tu mowil o farszu warzywnym - mozna prosic szczegoly? bo niestety kapusty kiszonej u mnie niet
icon_sad.gif
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Dzieki za pomysl, jutro przetrenuje z polowy porcji, na mleku fermentowanym
icon_smile.gif

Mam jeszcze jeden problem techniczny, dotyczacy pieczenia drozdzowego ciasta - mam malutki piecyk, i wszystkiego na raz, czy nawet na dwa, upiec nie moge. Czy ciastu nie zaszkodzi ze bedzie lezalo i wyrastalo dluzej?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
do mojego piekarnika też wszystko na raz nie wchodzi. Najpierw robię pierożki z połowy ciasta a druga połowa zostaje w misce. Wyjmując tę pierwszą częśc, druga (ta która zostaje w misce) automatycznie wypuszcza z siebie powietrze aby potem w oczekiwaniu, znów podrosnąc. Pamiętaj tylko, aby ciasto w misce przykryc (ja obklejam miskę folią spożywczą) , żeby nie wyschło.
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Pytanie za sto punktow - czy drozdze instant tez mozna zabic zbyt wysoka temperatura? Wydawalo mi sie ze plyn byl cieply, a okazalo sie ze jest zdecydowanie cieply, i teraz martwie sie czy mi wyrosnie czy nie. Na szczescie robilam z polowy porcji, w razie czego zaczne od nowa
icon_smile.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
melmire @ 14 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1003079Pytanie za sto punktow - czy drozdze instant tez mozna zabic zbyt wysoka temperatura? Wydawalo mi sie ze plyn byl cieply, a okazalo sie ze jest zdecydowanie cieply, i teraz martwie sie czy mi wyrosnie czy nie. Na szczescie robilam z polowy porcji, w razie czego zaczne od nowa
icon_smile.gif
oj może, może. A nawet powiem więcej zabije. Chyba, że może wydawało Ci się, że był płyn zbyt ciepły
gruebel_2.gif


(nie otwiera się Twoja stronka po naciśnięciu linku)
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Hum,a po czym poznac czy zyja? Bo chyba ciut ciut uroslo, ale ja na drozdzowym sie nie znam. Ma bardzo wyrosnac na pierwszym etapie?

A nad stronka musze widac popracowac, jak tylko znajde kody dostepu
icon_smile.gif