Bułeczki Caterpillar(gąsieniczki)*

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ale śliczne!

Też nie załapałam z opisu, ale zdjęcia wszystko wyjaśniły
icon_smile.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
prześliczne i z całą pewnością do wykorzystania, swoją drogą ciekawe czy we francuskim cieście wyjdą, mam w domu parówki i ciasto to zrobię
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
rewelacyjne są te bułeczki
icon_eek.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
oliweczka @ 24 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838820a masz jakis przepis wyprobowany?
bo moja wena tworcza w temacie miesa mielonego konczyla sie na pasztecie...
Surowe mielone mięso (wołowe, indycze) przyprawiam na ostro (mielona kolendra, kumin, papryka chili, sól, pieprz), dodaję do niego drobniutko posiekaną cebulę, czosnek i dużo natki pietruszki. Nie daję ani jajek, ani bułki, a tylko nieco wody przy wyrabianiu masy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dziś będę robić na obiad (do żurku) z białą surową kiełbasą. Najpierw ją ugotuję, potem "ubiorę" w ciasto.
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dziękuję.
icon_smile.gif


Ciasto już rośnie.
Dałam do niego 1 łyżkę drożdży instant (1 całe opakowanie), płaską łyżeczkę majonezu i dwie, może dwie i pół łyżki oleju z pestek winogron.
Wyrabiało się bardzo łatwo i przyjemnie.

EDIT:
Są bardzo smaczne i niezwykle dekoracyjne.
Posmarowałam je żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką i posypałam odrobiną majeranku.
Piekłam w 200 stopniach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam dzisiaj. Dekoracyjne są rzeczywiście, ale niestety kiełbaski mi z dziurek powypadały
icon_lol.gif

Parówka rozgrzana rozszerza się trochę i porozpychała ciasto, później stygnąc parówki się skurczyły i zostały luzy - po podniesieniu gąsieniczki kiełbaski uciekają z za dużych dziurek
icon_sad.gif

Następnym razem spróbuję je zrobić z inną kiełbasą i ułozyć na cieniutkim płacie rozwałkowanego ciasta, tak żeby wszędzie miały spód.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
otóż - też sie boje ,ze mi parówki uciekną- chociaż mam parówki 93% miesa, które w gotowaniu nie i pęcznieją.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam, wyszły rewelacyjnie. Bardzo smaczne ciasto, do tego kupiłam dobre parówki. Wbrew pozorom robi się szybko. Jutro wstawię fotkę.

Cinka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847219Zrobiłam dzisiaj. Dekoracyjne są rzeczywiście, ale niestety kiełbaski mi z dziurek powypadały
icon_lol.gif

Parówka rozgrzana rozszerza się trochę i porozpychała ciasto, później stygnąc parówki się skurczyły i zostały luzy - po podniesieniu gąsieniczki kiełbaski uciekają z za dużych dziurek
icon_sad.gif

Następnym razem spróbuję je zrobić z inną kiełbasą i ułozyć na cieniutkim płacie rozwałkowanego ciasta, tak żeby wszędzie miały spód.
Żeby się zapezpieczyć przed wypadaniem plasterków parówek zrobiłam tak:
sklejony brzeg ciasta umieściłam na spodzie gąsienniczki i spłaszczyłam, przez co spód był grubszy i stanowił jakby dno zabezpieczające leżące na nim plasterki. Ani na zimno ani na ciepło nie wypadł żaden kawałek parówki.