Marokanskie pulpeciki rybne*

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Marokanskie pulpeciki rybne
z ksiazki kucharskiej "Kuchnia zydowska" C. Hyman

Skladniki:

sos:
5 lyzek wody
3 lyzki oliwy
posiekana cebula
zmiazdzony zabek czosnku
1/2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
szczypta chili
3 duze pomidory, bez skory i pestek, drobno pokrojone*
sok z polowy cytryny

- skladniki do sosu, wymieszac, przelozyc do duzej patelni (takiej, zeby zmiescily sie wszystkie pulpety obok siebie)**
- zagotowac
- gotowac sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut

pulpeciki:
450 g posiekanej bialej ryby
szczypta szafranu, namoczona w goracej wodzie
starta skorka z jednej cytryny
sol
pieprz
ubite widelcem jajko
lyzka posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
75 g maki macowej

- wymieszac wszystkie skladniki
- uformowac pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego
- przelozyc do sosu, gotowac w sosie 15 minut, w polowie tego czasu obrocic pulpeciki
- podawac z ryzem lub kuskusem

* uzylam puszki pomidorow
** co do sosu, to najpierw posmazylam na oliwie przyprawy, zeszklilam czosnek i cebule, a dopiero pozniej dodalam pozostale skladniki

Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
I ja je dziś robiłam! Ze zmielonego czarniaka. Do masy rybnej dodałam dodatkowo drobniutko posiekaną szalotkę, rezygnując z szafranu.
Zwiększyłam też ilość cebuli w sosie do trzech sztuk i również dałam pomidory z puszki. A, i sos posoliłam do smaku.
Bardzo smaczne, polecam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dziękuje
icon_smile.gif
bedę próbować.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Też mam ochotę zrobić te pulpeciki, tylko powiedz mi jak poradziłaś sobie z mąką macową, czy robiłaś z macy i jak?
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Seniorko, udalo mi sie dostac u mnie maka macowa, ale z tego, co pisala Sini, to w Warszawie taka maka jest tylko w sklepie koszernym, wiec na Twoim miejscu kupilabym mace i zmielila ja w blenderze/malakserze na proszek (tak jak sie mieli ciasteczka na spody do np. sernikow).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Będą jutro.
mniam.gif


EDIT:
Zamiast mąki macowej, użyłam macy rozkruszonej wałkiem na proszek, ale wydaje mi się, że nie będąc Żydem, można użyć zwyczajnej bułki tartej lub innego jej zamiennika - otrębów, zmielonych płatków osianych/jaglanych itp.
Zamiast szafranu dałam szczyptę kurkumy, a zamiast suszonej chili - świeżą (do sosu i do masy rybnej).
Sos przyrządziłam jak kornasia - najpierw zeszkliłam do miękkości cebulę, a potem dodałam resztę składników.

pulpety_rybne_po_marokańsku.jpg

Z jednego 450-gramowego opakowania mrożonego dorsza wyszło mi 11 pulpetów.
 

Załączniki

  • pulpety_rybne_po_marokańsku.jpg
    pulpety_rybne_po_marokańsku.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: