- Maj 17, 2008
- 1,039
- 0
- 36
Marokanskie pulpeciki rybne
z ksiazki kucharskiej "Kuchnia zydowska" C. Hyman
Skladniki:
sos:
5 lyzek wody
3 lyzki oliwy
posiekana cebula
zmiazdzony zabek czosnku
1/2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
szczypta chili
3 duze pomidory, bez skory i pestek, drobno pokrojone*
sok z polowy cytryny
- skladniki do sosu, wymieszac, przelozyc do duzej patelni (takiej, zeby zmiescily sie wszystkie pulpety obok siebie)**
- zagotowac
- gotowac sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut
pulpeciki:
450 g posiekanej bialej ryby
szczypta szafranu, namoczona w goracej wodzie
starta skorka z jednej cytryny
sol
pieprz
ubite widelcem jajko
lyzka posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
75 g maki macowej
- wymieszac wszystkie skladniki
- uformowac pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego
- przelozyc do sosu, gotowac w sosie 15 minut, w polowie tego czasu obrocic pulpeciki
- podawac z ryzem lub kuskusem
* uzylam puszki pomidorow
** co do sosu, to najpierw posmazylam na oliwie przyprawy, zeszklilam czosnek i cebule, a dopiero pozniej dodalam pozostale skladniki
Smacznego!
z ksiazki kucharskiej "Kuchnia zydowska" C. Hyman
Skladniki:
sos:
5 lyzek wody
3 lyzki oliwy
posiekana cebula
zmiazdzony zabek czosnku
1/2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
szczypta chili
3 duze pomidory, bez skory i pestek, drobno pokrojone*
sok z polowy cytryny
- skladniki do sosu, wymieszac, przelozyc do duzej patelni (takiej, zeby zmiescily sie wszystkie pulpety obok siebie)**
- zagotowac
- gotowac sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut
pulpeciki:
450 g posiekanej bialej ryby
szczypta szafranu, namoczona w goracej wodzie
starta skorka z jednej cytryny
sol
pieprz
ubite widelcem jajko
lyzka posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
75 g maki macowej
- wymieszac wszystkie skladniki
- uformowac pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego
- przelozyc do sosu, gotowac w sosie 15 minut, w polowie tego czasu obrocic pulpeciki
- podawac z ryzem lub kuskusem
* uzylam puszki pomidorow
** co do sosu, to najpierw posmazylam na oliwie przyprawy, zeszklilam czosnek i cebule, a dopiero pozniej dodalam pozostale skladniki
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: