Małże (mule) z pomidorami w białym winie*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
MAŁZE Z POMIDORAMI W BIAŁYM WINIE

Składniki
1,5 kg małż (omułek jadalny)
5 ząbków czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
1.cebula
1/2 kg pomidorów świerzych albo z puszki
70 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 swieża chili
cytryna

1Małże dokładnie myjemy wodą. Jeżel mamy bardzo otwarte małże to je wyrzucamy.
2.Jeśli mamy pomidory świeże, to nacinamy na górze mały krzyz i gotujemy je przez 1 minutę a następnie obieramy ze skórki i drobimy na małe kawałki.
3.Cebule kroimy na kostkę. Czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy.Chili drobno siekamy (z pestkami).
4.W szerokim rądlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, pomidory,chili,czosnek,wino,sól i pieprz. Wszystko to dusimy ok 10 minut.
5.Dodajemy małże i pod przykryciem od czasu do czasu potrząsając dusimy następne 8 minut.
6.Małże jemy palcami. Mięso wydłubujemy albo palcami albo muszeklami. Można je tuż przed spożyciem pokropić sokiem z cytryny.

Malze_w_pomidorach.jpg
Ps Zamiast chili można dodać oregeno lub tymianek
ps.Polecam troszeczkę podsmażyć bagietkę a następnie zamoczyć ją w sosie.
ps.Spokojnie można liczyć 1 kilo małż na osobę
ps.Przez następne połowę dnia w domu roznosi się zapach południowych mórz
mniam.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • Malze_w_pomidorach.jpg
    Malze_w_pomidorach.jpg
    196 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: