- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
PAPRYKA PO MEKSYKANSKU
Składniki
4 duże papryki
1 mały bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
130 g ryzu (okrągłego np do risotto)
350 g pomidorów
400 ml rosołu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli
pietruszka.
1.Paprykę wydrążamy. Bakłażan w 1x1 cm kostkę kroimy. Cebulę i czosnek w drobną kostkę kroimy.
2.Bardzo mocno w garnku rozgrzewamy olej.Dodajemy do niego bakłażany,które szybko smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek a na koniec ryż.
3.Pomidory w dużą kostę kroimy. Dodajemy do ryżu. Dolewamy rosołu i na małym ogniu (ok 10 minut) gotujemy, nastpnie zostawiamy bez gotowania przez 5 minut az ryz napęcznieje.
4.Pietruszkę kroimy i dodajemy do farszu, a farsz nakładamy do papryk.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 40 minut
ps W orginalnym przepisie były zielone papryki
Składniki
4 duże papryki
1 mały bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
130 g ryzu (okrągłego np do risotto)
350 g pomidorów
400 ml rosołu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli
pietruszka.
1.Paprykę wydrążamy. Bakłażan w 1x1 cm kostkę kroimy. Cebulę i czosnek w drobną kostkę kroimy.
2.Bardzo mocno w garnku rozgrzewamy olej.Dodajemy do niego bakłażany,które szybko smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek a na koniec ryż.
3.Pomidory w dużą kostę kroimy. Dodajemy do ryżu. Dolewamy rosołu i na małym ogniu (ok 10 minut) gotujemy, nastpnie zostawiamy bez gotowania przez 5 minut az ryz napęcznieje.
4.Pietruszkę kroimy i dodajemy do farszu, a farsz nakładamy do papryk.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 40 minut

ps W orginalnym przepisie były zielone papryki



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: