Postny pieróg ziemniaczany

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Doskonałe danie postne, zdrowe, pożywne i tanie. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Oprócz wymienionych zalet, pieróg jest też daniem efektownym, ponieważ na półmisku wygląda bardzo dekoracyjnie.
Składniki na ciasto
1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
2 całe jaja
12 dkg mąki
12 dkg kaszki manny
żółtko lub jajko do posmarowania
sól
masło do smarowania blachy

Farsz z kapusty
1 kg świeżej kapusty
5 dkg masła lub margaryny ( ja brałam masło)
1 spora cebula
2 jaja ugotowane na twardo
kilka grzybków suszonych
sól, pieprz

Zaczniemy od przygotowania farszu. Grzybki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kiedy miękkie, siekamy je niezbyt drobno. Kapustę drobno kroimy , sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Na maśle lub margarynie przyrumieniamy drobno posiekaną cebulę. dodajemy kapustę i smażymy na małym ogniu, często mieszając. Gdyby kapusta się przypalała - dodajemy nieco wody lub wody zaprawionej wywarem z grzybów. Gdy kapusta miękka, solimy i pieprzymy ją do smaku. Dodajemy też niezby drobno posiekane jaja i przygotowane grzybki. Farsz mieszamy i ochładzamy.
Ciasto przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków przetartych przez sito, praskę, albo po prostu zmielonych. Do ochłodzonych ziemniaków dodajemy całe jaja, mąkę, kaszkę mannę i soli do smaku. Wyrabiamy pulchne ciasto, które rozwałkowujemy w formie prostokąta na grubość 1,5 - 2 cm. Ciasto ziemniaczane pokrywamy równomiernie farszem z kapusty, zostawiając większy margines tam gdzie zrolowany brzeg ciasta będzie się kończył. Ciasto z farszem zwijamy, ostrożnie układamy na blasze natłuszczonej masłem, smarujemy po wierzchu żółtkiem albo całym ubitym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 45 minut.
Do pieroga ziemniaczanego możemy podać esencjonalny sos pomidorowy, albo do popicia barszczyk lub czystą zupę pomidorową

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy