Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z kruszonką

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

1 1/4 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
1/8 łyżeczki soli
1/4 szkl. zimnego masła lub margaryny - małe kawałki
3/4 łyżeczki świeżego rozmarynu lub 1/4 suszonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/3 szkl. maślanki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
duże jajko
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
3/4 łyżeczki wody

Wykonanie:

1. Przesiewamy mąkę + cukier + sól, dodajemy masło i za pomocą miksera lub rąk łączymy ze sobą, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Odkładamy 1/2 szkl..
2. Do reszty dodajemy rozmaryn, proszek, sodę, maślankę, sok i jajko i miksujemy na średnich prędkościach. Przekładamy do okrągłej formy o śr. 20 cm. Łączymy ze sobą skórkę, wodę i pozostałą kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
3. Pieczemy w 175 C ok. ok. 30 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!