Rolada wolowa ze szparagami*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Podejrzana u szefa kuchni brookstreet hotel

okolo 1 kg wolowiny - na pieczen lub poledwicy czy rostbefu
1/2 kg szparagow

sol i pieprz i oliwa


Wolowine przekroic spiralnie, tak zeby po rozlozeniu powstal duzy plat. Ciecie ma isc jak slimak.

IMG_1659_1.JPG IMG_1660_1.JPG


Jesli uzywamy poledwice to tylko rozgniesc dlonia, jesli inny kawalek miesa - trzeba rozbic jak na schabowe. Posolic i popieprzyc.

IMG_1661_1.JPG

Przygotowac szparagi. Zwrocic uwage na glowki, w ktorych lubi sie schowac piasek - dokladnie umyc. Odkroic zdrewniale koncowki. Jesli nie wiemy w ktorym miejscu trzeba odciac "ogony" mozna szparagi lamac. Pekna w miejscu, gdzie powinnismy przeciac. Jesli szparagi nie sa mlode mozliwe, ze trzeba obrac skorke z dolnej czesci lodyg. Czesciej obierania wymagaja biale szparagi niz zielone.
Ulozyc na placie miesa tak, aby glowki, ktore sa delikatniejsze i sie szybciej gotuja byly w srodku.

IMG_1662.JPG

Zawinac i spiac szpilkami lub obwiazac sznurkiem. Staralam sie pokazac, jak sie przeklada sznurek, zeby uzyskac ladne, rownolegle sznurowanie. Obciac ogony, ktore wystaja za duzo, ale nie wyrzucac. Posmarowac odrobina oliwy, jesli mieso jest bez tluszczu.

IMG_1663_1.JPG IMG_1664_1.JPG

Przy zawijaniu trzeba zwrocic uwage na kierunek wlokien. Jesli mieso bylo przekrojone w poprzek, to nie ma znaczenia jak zawiniemy, ale mieso krojone wzdluz wlokien trzeba zawinac rowniez wzdluz, zeby przy krojeniu w plastry ciecie szlo w poprzek.


Piec okolo godziny w 180C (poledwice krocej). Jak juz pieczen jest dobrze podpieczona dorzucic do brytfanki resztki szparagow.




Zdjecie gotowej pieczeni nastapi, bo
cry_1.gif
resztki tylko zostaly nedzne. Kuba zjadl 3 plastry! Buba z dwoma nie byl gorszy.
A tak wygladaja nedzne resztki
IMG_1667.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1659_1.JPG
    IMG_1659_1.JPG
    31.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1660_1.JPG
    IMG_1660_1.JPG
    30.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1661_1.JPG
    IMG_1661_1.JPG
    33.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1662.JPG
    IMG_1662.JPG
    38.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1663_1.JPG
    IMG_1663_1.JPG
    31.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1664_1.JPG
    IMG_1664_1.JPG
    32.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1667.JPG
    IMG_1667.JPG
    25.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Nędzne resztki - HAHAHA żartujesz prawda?

Się chyba skuszę - jak tylko znajdę szparagi godne uwagi...
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ona byla dosc waska, cienka rolada. Biorac pod uwage, ze poprzedniego dnia starsze dziecko pozarlo 3 plastry, a mlodsze 2 wyszlo, ze za malo.
Ale zrobilam sos pieczeniowy z wypocin, do ktorego dodalam pieczarek, ugotowalam jeszcze funt szparagow, plastry pozostale podziobalam i podalam z ryzem. Jakos starczylo, choc pewnie porownujac do wyzerki dnia poprzedniego pachnialo malizna.

Ja kocham szparagi, ale i tak musialabym przyznac, ze z wolowina tworza bardzo wykwintne polaczenie. Doskonale smakuja nasiakniete sosem miesnym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
U nas sezon stanowczo juz dawno trwa, bo najwiekszym producentem szparagow jest Peru.
Z Peru juz byly, teraz sa ze Stanow. Mamy bardzo dlugi sezon.
icon_smile.gif