- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
To chińskie pierożki, które przyrządza się w woku. Spieka się im 'dół' a później podgotowuje dolewając wody. Nasze wyszły pyszne- obiad na 2 dni. Polecam!
Potstickers
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki ciepłej wody (można dać nieco więcej, jeśli zachodzi potrzeba)
* mąka do podsypania blatu
Na nadzienie:
* 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane wieprzowo-wołowe)
* 1 mała cukinia
* 1/4 świeżej papryki
* 2 duże pieczarki
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki oleju sezamowego
* przyprawy- sól (ostrożnie, bo sos sojowy jest słony), pieprz, pieprz cayenne
Na sos:
* 3 łyżki sosu sojowego
* kilka kropli oleju sezamowego
* 1,5 łyżki octu z białego wina
* ząbek czosnku zmiażdżony lub drobno posiekany
Warzywa pokroić w drobną kostkę (cukinię obrać), zmieszać z resztą składników na nadzienie. Można nawet dzień trzymać w lodówce, więc możemy je przygotować zawczasu.
Ciasto zagnieść ręcznie lub w mikserze z końcówką do zagniatania. Wodę wlewać bardzo powoli. Kiedy składniki się połączą wyjąć na blat wysypany mąką i zagniatać ręcznie. Jeśli zachodzi potrzeba dolać więcej wody (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Ciasto ma być elastycznie, nie lepić się ani do blatu ani do dłoni, dość twarde i zwarte.
Z ciast odrywać kawałki, ukręcać z nich kulki, spłaszczać i wałkować na średnio-cienkie placuszki. Nadziewać (po łyżce nadzienia) i zamykać jak polskie pierogi. Można je ozdobić 'przyszczypkami'.
Zmieszać wszystkie składniki na sos sojowy, odstawić na chwilę, żeby się przegryzły.
W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć pierożki i podsmażać aż jeden bok będzie złoty. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć- gotować pod przykryciem 2 minuty, następnie odkryć i gotować 2 minuty. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.
Smacznego!!
Potstickers
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki ciepłej wody (można dać nieco więcej, jeśli zachodzi potrzeba)
* mąka do podsypania blatu
Na nadzienie:
* 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane wieprzowo-wołowe)
* 1 mała cukinia
* 1/4 świeżej papryki
* 2 duże pieczarki
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki oleju sezamowego
* przyprawy- sól (ostrożnie, bo sos sojowy jest słony), pieprz, pieprz cayenne
Na sos:
* 3 łyżki sosu sojowego
* kilka kropli oleju sezamowego
* 1,5 łyżki octu z białego wina
* ząbek czosnku zmiażdżony lub drobno posiekany
Warzywa pokroić w drobną kostkę (cukinię obrać), zmieszać z resztą składników na nadzienie. Można nawet dzień trzymać w lodówce, więc możemy je przygotować zawczasu.
Ciasto zagnieść ręcznie lub w mikserze z końcówką do zagniatania. Wodę wlewać bardzo powoli. Kiedy składniki się połączą wyjąć na blat wysypany mąką i zagniatać ręcznie. Jeśli zachodzi potrzeba dolać więcej wody (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Ciasto ma być elastycznie, nie lepić się ani do blatu ani do dłoni, dość twarde i zwarte.
Z ciast odrywać kawałki, ukręcać z nich kulki, spłaszczać i wałkować na średnio-cienkie placuszki. Nadziewać (po łyżce nadzienia) i zamykać jak polskie pierogi. Można je ozdobić 'przyszczypkami'.
Zmieszać wszystkie składniki na sos sojowy, odstawić na chwilę, żeby się przegryzły.
W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć pierożki i podsmażać aż jeden bok będzie złoty. Dolać 3/4 szklanki wody i przykryć- gotować pod przykryciem 2 minuty, następnie odkryć i gotować 2 minuty. Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem.
Smacznego!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: