- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Torcik bezowo – kawowy Mocca
Tortownica 26 cm.
Do tortu bezowego robię sama blaty bezowe lub kupuję ok. 300g bezików.
Krem kawowy:
5 żółtek
2/3 - 3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
250 g masła w pokojowej temperaturze
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci – bezkofeinowej) rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody i ostudzonej
bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu
trochę zimnego naparu z kawy do nasączania bezów (opcjonalne)
Żółtka ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję proszek budyniowy i całą masę wlewam na gotujące się mleko. Zagotowuję, cały czas mieszając. Studzę uzyskany gęsty budyń, pilnując, by nie utworzył się kożuch. Masło ucieram na puch dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę smaruję masłem, wykładam bezikami (ewentualne luki wypełniam okruchami ciastek), lekko skrapiam naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypuję posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i dekoruję bitą śmietaną. W ozdobne figlaski z bitej śmietany wkładam na koniec wiśnie kandyzowane lub z konfitury, całe orzechy lub czekoladowe "kawowe ziarenka". Na koniec schładzam tort kilka godzin w lodówce. W wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu.
Znalazłam jakieś strasznie stare zdjęcia dla wzrokowców:

Tortownica 26 cm.
Do tortu bezowego robię sama blaty bezowe lub kupuję ok. 300g bezików.
Krem kawowy:
5 żółtek
2/3 - 3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
250 g masła w pokojowej temperaturze
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci – bezkofeinowej) rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody i ostudzonej
bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu
trochę zimnego naparu z kawy do nasączania bezów (opcjonalne)
Żółtka ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję proszek budyniowy i całą masę wlewam na gotujące się mleko. Zagotowuję, cały czas mieszając. Studzę uzyskany gęsty budyń, pilnując, by nie utworzył się kożuch. Masło ucieram na puch dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę smaruję masłem, wykładam bezikami (ewentualne luki wypełniam okruchami ciastek), lekko skrapiam naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypuję posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i dekoruję bitą śmietaną. W ozdobne figlaski z bitej śmietany wkładam na koniec wiśnie kandyzowane lub z konfitury, całe orzechy lub czekoladowe "kawowe ziarenka". Na koniec schładzam tort kilka godzin w lodówce. W wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu.
Znalazłam jakieś strasznie stare zdjęcia dla wzrokowców:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: