Zazwyczaj na Wielkanoc podajemy jajka faszerowane albo nadziewane różnymi pastami. Ja przetestowałam trzy sosy do jajek i stwierdziłam, że jak najbardziej się na te święta nadają. Oprócz bardziej uniwersalnych wielkanocnych sosów, pasujących nie tyko do jajek, ale też do wędlin i mięs, postanowiłam zamieścić te trzy sosu, pochodzące z miesięcznika "Kuchnia", jako dodatek do jajek na twardo.
Składniki
9 jajek ugotowanych na twardo, podzielonych na połówki. Każde 6 połówek polać innym sosem.
Sos wielkanocny
1/3 szklanki śmietany 22 %
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
Jajko przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i wymieszać.
Sos anchois
10 dkg serka homogenizowanego naturalnego
4 dkg filecików anchois
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 żółtka ugotowane na twardo
pieprz
Żółtka przetrzeć przez sitko i zmiksować z resztą składników.
Sos curry
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
1 ząbek czosnku
1 żółtko ugotowane na twardo
szczypta imbiru
sól
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
Składniki
9 jajek ugotowanych na twardo, podzielonych na połówki. Każde 6 połówek polać innym sosem.
Sos wielkanocny
1/3 szklanki śmietany 22 %
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
Jajko przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i wymieszać.
Sos anchois
10 dkg serka homogenizowanego naturalnego
4 dkg filecików anchois
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 żółtka ugotowane na twardo
pieprz
Żółtka przetrzeć przez sitko i zmiksować z resztą składników.
Sos curry
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
1 ząbek czosnku
1 żółtko ugotowane na twardo
szczypta imbiru
sól
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
Ostatnią edycję dokonał moderator: