Jajka z sosami*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zazwyczaj na Wielkanoc podajemy jajka faszerowane albo nadziewane różnymi pastami. Ja przetestowałam trzy sosy do jajek i stwierdziłam, że jak najbardziej się na te święta nadają. Oprócz bardziej uniwersalnych wielkanocnych sosów, pasujących nie tyko do jajek, ale też do wędlin i mięs, postanowiłam zamieścić te trzy sosu, pochodzące z miesięcznika "Kuchnia", jako dodatek do jajek na twardo.
Składniki
9 jajek ugotowanych na twardo, podzielonych na połówki. Każde 6 połówek polać innym sosem.

Sos wielkanocny
1/3 szklanki śmietany 22 %
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól

Jajko przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i wymieszać.

Sos anchois
10 dkg serka homogenizowanego naturalnego
4 dkg filecików anchois
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 żółtka ugotowane na twardo
pieprz

Żółtka przetrzeć przez sitko i zmiksować z resztą składników.

Sos curry
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
1 ząbek czosnku
1 żółtko ugotowane na twardo
szczypta imbiru
sól

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Seniorko
anbetung.gif
cvety.gif
anbetung.gif


jestem pod ogromnym wrażeniem! Sosy na pewno zrobię na te święta, bo bardzo apetycznie się zapowiadają!
mniam.gif

oczywiście "Wielkanocne sosy, do jajek, ryb, wędlin i mięsa " też są bardzo ciekawe
mniam.gif

Myślę, że urozmaicą dania na wielkanocnym stole!

Jeszcze raz dziękuję
anbetung.gif
cvety.gif



 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się Guciu, że sosy przypadły Ci do gustu. Jest to na pewno jakieś urozmaicenie dla wielkanocnych jaj na twardo.
wink.gif
Pozdrawiam