IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Babka herbaciana
Krystyna9
post 4 Apr 2009, 06:59
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Babka herbaciana

Załączony plik  herb7.JPG ( 117.75K ) Suma pobrań: 35


Trafiłam na przepis na stronie WŻ. Babka wręcz chodziła za mną. Zachowałam ideę wykonania, ale pozmieniałam proporcje i składniki. No i wyszło mi to co myślałam. Puszysta, wilgotna, niezbyt słodka, pyszna babka.

Składniki:

* 350 g mąki + 1 łyżka,
* 3 jajka (białka+żółtka)
* 100 g margaryny
* 2 torebeczki czarnej herbaty
* 260 ml wrzątku za zaparzenia herbaty
* 150 g rodzynek
* 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (W razie braku ekstraktu można dac kilka kropli aromatu waniliowego + 1 łyżka alkoholu np. wódki)
* 10 łyżek z małą górką, cukru ( 6 do ciasta , 4 do piany)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli

Wykonanie:

Torebeczki herbaty (miałam pospolitego Liptona) zalac wrzątkiem (260ml) i zaparzyc mocną herbatę. Rodzynki wypłukac i zalac herbatą. Gotowac ok. 3 minut. Zdjąc z ognia i zostawic na ok. 5 minut, a następnie odcedzic rodzynki. Pozostałą herbatę dobrze wystudzic.
Margarynę utrzec z cukrem (6 łyżek) i ciągle ucierając dodawac po 1 żółtku.
Mąkę wymieszac z proszkiem i sodą.
Do masy maślano=żółtkowej dodawac na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek). Cały czas ucieramy, aż masa będzie jednolita .
Rodzynki oprószamy mąką (1 łyżka) i dodajemy do ciasta. Wymieszac.
Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubic pianę. Jak piana już będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i ubujamy aż się rozpuści.
Do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i delikatnie mieszamy, aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji. Dodajemy kolejne kilka łyżek piany i znów mieszamy aż do połączenia się składników i wtedy dodajemy pozostałą pianę. Wymieszac.
Pieczemy w foremce babkowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 (*) stopni przez ok. 60 minut.

(*) Ja trochę kombinowałam z tym grzaniem, bo mój piekarnik zbyt mocno piecze od góry i z tyłu. Częśc czasu miałam załączoną tylko grzałkę dolną, później przeszłam na grzanie góra-dół.

Załączony plik  herb3.JPG ( 125.91K ) Suma pobrań: 20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 4 Apr 2009, 08:06
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



O nie, znowu? icon_rolleyes.gif


icon_wink.gif icon_mrgreen.gif icon_wink.gif
Pysznie wyglada, jak zwykle w Twojej wersji icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 4 Apr 2009, 08:47
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Ona lepiej smakuje jak wygląda. Co rusz podchodzę do niej i kroję sobie kawałek. Ma taki cudowny , miodowy kolor. A te rodzynki, to nie smakuję jak typowe rodzynki tylko jakoś tak inaczej, dostojniej. Coś mi się wydaje, że będzie często pieczona u mnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Apr 2009, 08:53
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.432
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ale fajna baba,hm bardzo apetycznie wygląda
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 4 Apr 2009, 11:18
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



i wygląda i jest bardzo smaczna. Od rana zjadłam już połowę. icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 4 Apr 2009, 20:52
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Krystyna9 @ 4 Apr 2009, 09:47 ) *
Ona lepiej smakuje jak wygląda. Co rusz podchodzę do niej i kroję sobie kawałek. Ma taki cudowny , miodowy kolor. A te rodzynki, to nie smakuję jak typowe rodzynki tylko jakoś tak inaczej, dostojniej. Coś mi się wydaje, że będzie często pieczona u mnie.

Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...

Musze pomyslec icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 5 Apr 2009, 19:04
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Caritka @ 4 Apr 2009, 21:52 ) *
Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...

Mnie rodzynki w cieście nie przeszkadzają. Ale te, pogotowane w bardzo mocnej herbacie, oddają jej swoją słodycz a same są takie hmmm.... pulchne, pełne i po prostu inne. Herbata zmieniła smak rodzynek.
Ja swoją babkę zjadłam już całą. Sama ! icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 5 Apr 2009, 19:37
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Krystyna9 @ 5 Apr 2009, 20:04 ) *
Ja swoją babkę zjadłam już całą. Sama ! icon_redface.gif

O ale osiągnięcie! Taką babkę tez bym zjadła sama i nawet dużo szybciej niż Ty. Sądząc z godzin Twoich wpisów.
Ale narazie nie zjem niestety.... ale kiedys... kawałek albo i dwa...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 6 Apr 2009, 18:31
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Caritka @ 4 Apr 2009, 21:52 ) *
Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...

Musze pomyslec icon_mrgreen.gif

Caritko, sprowokowałaś mnie icon_mrgreen.gif . Dzisiaj znów piekłam babkę. Zamiast rodzynek użyłam śliwki suszone (troszeczkę się rozciapciały, bo je pokroiłam na małe kawałki). Babka wyszła super. Jest odrobinę ciemniejsza od tej z rodzynkami. Użyłam 200g śliwek i wrzątku dałam odrobinę więcej, bo śliwki piły tę herbatę jak głupie. No i przez pomyłkę, zamiast ekstraktu waniliowego wzięłam wiśniówkę (butelki stały jedna obok drugiej icon_mrgreen.gif ). Specjalnie jakieś różnicy to nie zrobiło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 6 Apr 2009, 21:41
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



icon_mrgreen.gif
Taaa- zwalaj na mnie icon_rolleyes.gif

icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

Ciezko mi sie przekonac do rodzynek i tak mysle nad ta babka, zeby je moze opuscic icon_mrgreen.gif
Nie wiem.
Po swietach chyba bede ja piec. icon_wink.gif Albo na...
icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 7 Apr 2009, 06:00
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Caritka @ 6 Apr 2009, 22:41 ) *
icon_mrgreen.gif
Taaa- zwalaj na mnie icon_rolleyes.gif

icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

Tak przecież wygodniej rofl.gif
Ale nie martw się icon_wink.gif , bo to właśnie dzięki Tobie, poznałam inne możliwości tej babki. W następnej kolejności będą morele suszone. Myślałam jeszcze o suszonej żurawinie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Apr 2009, 08:47
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.432
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



z morelami będzie pięknie i wyglądać i smakować ,bardzo mi tu morele pasują jak czytam skład
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 8 Apr 2009, 11:24
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Krystyna9 @ 7 Apr 2009, 07:00 ) *
Tak przecież wygodniej rofl.gif
Ale nie martw się icon_wink.gif , bo to właśnie dzięki Tobie, poznałam inne możliwości tej babki. W następnej kolejności będą morele suszone. Myślałam jeszcze o suszonej żurawinie.

rofl.gif

A o zurawinie tez juz myslalam, ale pewnie smak bedzie inny.
Jeszcze sie nie zdecydowalam. Pewnie pomysle po Swietach icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 8 Apr 2009, 12:19
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Margot @ 7 Apr 2009, 09:47 ) *
z morelami będzie pięknie i wyglądać i smakować ,bardzo mi tu morele pasują jak czytam skład

Będzie w następnej kolejności.
Ta ze śliwkami jednak nie jest tak smaczna jak z rodzynkami icon_rolleyes.gif . Chyba właśnie dlatego, że te śliwki się trochę rozciapciały i część miąższu przenikła do naparu herbacianego gruebel_2.gif .
Morele powinny zachować się lepiej niż śliwki. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 13 Apr 2009, 11:28
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Upiekłam jako świąteczną babkę w większej i mniejszej formie. Niestety, ta większa po upieczeniu mi sporo opadła i zrobił się zakalec. Mniejsze zachowały się dobrze - są puszyste i smaczne. Jednak, mimo oprószenia mąką, rodzynki opadły mi na dno. Ale babka i tak jest smaczna i ma ładny herbacicny kolor.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aelzbieta
post 13 Apr 2009, 13:52
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 27
Dołączył: 14-December 05
Skąd: Zielona Góra
Użytkownik nr: 1.104



Krystyno, dziękuję za przepis, mało przy niej pracy a efekt super - tania, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Piekłam na święta i tyle zostało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 16 Apr 2009, 17:59
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Oto moje herbaciane babki - małe i duża:
Załączony plik  P1040323.JPG ( 89.2K ) Suma pobrań: 0

Załączony plik  P1040325.JPG ( 67.84K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 28 Apr 2009, 10:55
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Po wczorajszej ciastowej porazce, zrobilam "tom" babke na otarcie lez zahnlos.gif
I kurde icon_mrgreen.gif
Krystyno- zrobilam z rodzynkami icon_mrgreen.gif - ale poszlam na kompromis - dalam tylko taka wieksza polowe rofl.gif
Na poczatek, zeby sie calkiem nie zrazic do rodzynek- pomyslalam, ze tyle starczy rofl.gif

Jakas nie cala godzine temu wyciagnelam ja z piekarnika i oczywiscie musialam sprobowac icon_biggrin.gif
Wyszla bardzo smaczna- taka, jak lubie. Nie za slodka, wilgotna, lekka, miekka i puszysta icon_biggrin.gif
I nawet- rodzynki mi nie przeszkadzaja gruebel_2.gif - powiedzialabym nawet, ze nie przypominaja mi tych rodzynek,
ktorych w ciastach nie lubie icon_mrgreen.gif

Powiem szczerze, ze zastanawialam sie, czy moze jednak te rodzynki opuscic, ale doszlam do wniosku,
ze w najgorszym wypadku bede je wydlubywac rofl.gif
Ale nie musze nic wydlubywac, bo wyszlo bardzo smaczne icon_biggrin.gif

Babka wchodzi na stale - z rodzynkami!! icon_mrgreen.gif - byc moze kiedys zwieksze ilosc icon_mrgreen.gif
Krystyno- bardzo dziekuje za przepis cvety.gif bussi.gif

- jeszcze letnia icon_biggrin.gif

Załączony plik  PICT000_8.JPG ( 88.61K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 28 Apr 2009, 11:08
Post #19


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.517
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że "odważyłaś" icon_wink.gif się na upieczenie tej babki . A jeszcze bardziej cieszę się bussi.gif , że posmakowała Ci, pomimo niechęci do rodzynek. U mnie ta babka, też już ma stałe (dość wysokie) miejsce w wypiekach słodkich. Nieskomplikowana w robocie a taka smaczna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sapphire
post 28 Apr 2009, 15:48
Post #20


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 648
Dołączył: 1-April 09
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 14.959



Nie miałam pomysłu na ciasto - zaraz piekę herbacianą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th October 2019 - 18:28