Babka herbaciana

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Babka herbaciana

herb7.JPG

Trafiłam na przepis na stronie WŻ. Babka wręcz chodziła za mną. Zachowałam ideę wykonania, ale pozmieniałam proporcje i składniki. No i wyszło mi to co myślałam. Puszysta, wilgotna, niezbyt słodka, pyszna babka.

Składniki:

* 350 g mąki + 1 łyżka,
* 3 jajka (białka+żółtka)
* 100 g margaryny
* 2 torebeczki czarnej herbaty
* 260 ml wrzątku za zaparzenia herbaty
* 150 g rodzynek
* 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (W razie braku ekstraktu można dac kilka kropli aromatu waniliowego + 1 łyżka alkoholu np. wódki)
* 10 łyżek z małą górką, cukru ( 6 do ciasta , 4 do piany)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli

Wykonanie:

Torebeczki herbaty (miałam pospolitego Liptona) zalac wrzątkiem (260ml) i zaparzyc mocną herbatę. Rodzynki wypłukac i zalac herbatą. Gotowac ok. 3 minut. Zdjąc z ognia i zostawic na ok. 5 minut, a następnie odcedzic rodzynki. Pozostałą herbatę dobrze wystudzic.
Margarynę utrzec z cukrem (6 łyżek) i ciągle ucierając dodawac po 1 żółtku.
Mąkę wymieszac z proszkiem i sodą.
Do masy maślano=żółtkowej dodawac na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek). Cały czas ucieramy, aż masa będzie jednolita .
Rodzynki oprószamy mąką (1 łyżka) i dodajemy do ciasta. Wymieszac.
Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubic pianę. Jak piana już będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i ubujamy aż się rozpuści.
Do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i delikatnie mieszamy, aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji. Dodajemy kolejne kilka łyżek piany i znów mieszamy aż do połączenia się składników i wtedy dodajemy pozostałą pianę. Wymieszac.
Pieczemy w foremce babkowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 (*) stopni przez ok. 60 minut.

(*) Ja trochę kombinowałam z tym grzaniem, bo mój piekarnik zbyt mocno piecze od góry i z tyłu. Częśc czasu miałam załączoną tylko grzałkę dolną, później przeszłam na grzanie góra-dół.

herb3.JPG
 

Załączniki

  • herb3.JPG
    herb3.JPG
    125.9 KB · Wyświetleń: 7
  • herb7.JPG
    herb7.JPG
    117.8 KB · Wyświetleń: 7

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
O nie, znowu?
icon_rolleyes.gif



icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Pysznie wyglada, jak zwykle w Twojej wersji
icon_biggrin.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ona lepiej smakuje jak wygląda. Co rusz podchodzę do niej i kroję sobie kawałek. Ma taki cudowny , miodowy kolor. A te rodzynki, to nie smakuję jak typowe rodzynki tylko jakoś tak inaczej, dostojniej. Coś mi się wydaje, że będzie często pieczona u mnie.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Krystyna9 @ 4 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842496Ona lepiej smakuje jak wygląda. Co rusz podchodzę do niej i kroję sobie kawałek. Ma taki cudowny , miodowy kolor. A te rodzynki, to nie smakuję jak typowe rodzynki tylko jakoś tak inaczej, dostojniej. Coś mi się wydaje, że będzie często pieczona u mnie.
Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...

Musze pomyslec
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Caritka @ 4 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842700Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...
Mnie rodzynki w cieście nie przeszkadzają. Ale te, pogotowane w bardzo mocnej herbacie, oddają jej swoją słodycz a same są takie hmmm.... pulchne, pełne i po prostu inne. Herbata zmieniła smak rodzynek.
Ja swoją babkę zjadłam już całą. Sama !
icon_redface.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Caritka @ 4 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842700Nie lubie rodzynek w ciescie, ale skoro twierdzisz, ze one smakuja inaczej,
to moze sie na nie skusze...

Musze pomyslec
icon_mrgreen.gif
Caritko, sprowokowałaś mnie
icon_mrgreen.gif
. Dzisiaj znów piekłam babkę. Zamiast rodzynek użyłam śliwki suszone (troszeczkę się rozciapciały, bo je pokroiłam na małe kawałki). Babka wyszła super. Jest odrobinę ciemniejsza od tej z rodzynkami. Użyłam 200g śliwek i wrzątku dałam odrobinę więcej, bo śliwki piły tę herbatę jak głupie. No i przez pomyłkę, zamiast ekstraktu waniliowego wzięłam wiśniówkę (butelki stały jedna obok drugiej
icon_mrgreen.gif
). Specjalnie jakieś różnicy to nie zrobiło.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_mrgreen.gif

Taaa- zwalaj na mnie
icon_rolleyes.gif


icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif


Ciezko mi sie przekonac do rodzynek i tak mysle nad ta babka, zeby je moze opuscic
icon_mrgreen.gif

Nie wiem.
Po swietach chyba bede ja piec.
icon_wink.gif
Albo na...
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Krystyna9 @ 7 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=843281Tak przecież wygodniej
rofl.gif

Ale nie martw się
icon_wink.gif
, bo to właśnie dzięki Tobie, poznałam inne możliwości tej babki. W następnej kolejności będą morele suszone. Myślałam jeszcze o suszonej żurawinie.
rofl.gif


A o zurawinie tez juz myslalam, ale pewnie smak bedzie inny.
Jeszcze sie nie zdecydowalam. Pewnie pomysle po Swietach
icon_wink.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Margot @ 7 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=843357z morelami będzie pięknie i wyglądać i smakować ,bardzo mi tu morele pasują jak czytam skład
Będzie w następnej kolejności.
Ta ze śliwkami jednak nie jest tak smaczna jak z rodzynkami
icon_rolleyes.gif
. Chyba właśnie dlatego, że te śliwki się trochę rozciapciały i część miąższu przenikła do naparu herbacianego
gruebel_2.gif
.
Morele powinny zachować się lepiej niż śliwki.
lecker.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Upiekłam jako świąteczną babkę w większej i mniejszej formie. Niestety, ta większa po upieczeniu mi sporo opadła i zrobił się zakalec. Mniejsze zachowały się dobrze - są puszyste i smaczne. Jednak, mimo oprószenia mąką, rodzynki opadły mi na dno. Ale babka i tak jest smaczna i ma ładny herbacicny kolor.
 

Aelzbieta

Member
Gru 14, 2005
30
2
8
Krystyno, dziękuję za przepis, mało przy niej pracy a efekt super - tania, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Piekłam na święta i tyle zostało
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Oto moje herbaciane babki - małe i duża:
P1040323.JPG
P1040325.JPG
 

Załączniki

  • P1040323.JPG
    P1040323.JPG
    89.2 KB · Wyświetleń: 2
  • P1040325.JPG
    P1040325.JPG
    67.8 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Po wczorajszej ciastowej porazce, zrobilam "tom" babke na otarcie lez
zahnlos.gif

I kurde
icon_mrgreen.gif

Krystyno- zrobilam z rodzynkami
icon_mrgreen.gif
- ale poszlam na kompromis - dalam tylko taka wieksza polowe
rofl.gif

Na poczatek, zeby sie calkiem nie zrazic do rodzynek- pomyslalam, ze tyle starczy
rofl.gif


Jakas nie cala godzine temu wyciagnelam ja z piekarnika i oczywiscie musialam sprobowac
icon_biggrin.gif

Wyszla bardzo smaczna- taka, jak lubie. Nie za slodka, wilgotna, lekka, miekka i puszysta
icon_biggrin.gif

I nawet- rodzynki mi nie przeszkadzaja
gruebel_2.gif
- powiedzialabym nawet, ze nie przypominaja mi tych rodzynek,
ktorych w ciastach nie lubie
icon_mrgreen.gif


Powiem szczerze, ze zastanawialam sie, czy moze jednak te rodzynki opuscic, ale doszlam do wniosku,
ze w najgorszym wypadku bede je wydlubywac
rofl.gif

Ale nie musze nic wydlubywac, bo wyszlo bardzo smaczne
icon_biggrin.gif


Babka wchodzi na stale - z rodzynkami!!
icon_mrgreen.gif
- byc moze kiedys zwieksze ilosc
icon_mrgreen.gif

Krystyno- bardzo dziekuje za przepis
cvety.gif
bussi.gif


- jeszcze letnia
icon_biggrin.gif


PICT000_8.JPG
 

Załączniki

  • PICT000_8.JPG
    PICT000_8.JPG
    88.6 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że "odważyłaś"
icon_wink.gif
się na upieczenie tej babki . A jeszcze bardziej cieszę się
bussi.gif
, że posmakowała Ci, pomimo niechęci do rodzynek. U mnie ta babka, też już ma stałe (dość wysokie) miejsce w wypiekach słodkich. Nieskomplikowana w robocie a taka smaczna.