żurek świąteczny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Beato, muszę Ci w tym miejscu podziękować za namiary na biedronkowy wędzony surowy boczek.
anbetung.gif

Okazało się, że produkuje go zakład w Sokołowie. Udało mi się wybrać kawałek w 90-procentach mięsny. Będzie na wywar do żurku.
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Aż zazdroszczę Wam tych przygotowań. Mam nadzieje, że tam, gdzie jestem zaproszona też będzie taki doskonały żurek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
u mnie jak co roku w Swieta na obiad bedzie tylko zurek ( u nas rodzina bardziej ciastowa jest, a zurek latwo odgrzac po dlugim spacerze)

przestalam tylko podawac zurek w chlebie- nikt tego chleba nie zjadal, a pozniej wyrzucac- jakos mi przykro bylo, zawsze to chleb
i tak sie wlasnie zastanawiam, bo tez jakos mi ta marchewka w zurku nie podchodzi, w tym roku zrobie chyba bez niej
i ziemniaczki purre obok- tez super pomysl
dzieki za inspiracje

aha, a w sprawie cebuli- ja z TV znam wersje: cebule przekroic na pol i podsmazyc na suchej patelni na brazowo
nadaje delikatny kolor zupie i taki fajny smaczek
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
zrobilam
icon_smile.gif


zakwas dalam z butelki, a do zupy dodalam kilka marchewek i pare suszonych borowikow. u mnie w domu nie ma tradycji gotowania zurku na swieta, ale cos mi sie wydaje, ze to sie bedzie zmieniac
icon_wink.gif


kolejny super beatoeszowy przepis. dzieki
icon_biggrin.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja tez zrobilam, ale choc zupa dobra, przegrala z tradycja w moim domu, a szkoda.
 

Blood Sugar

Member
Lut 13, 2009
59
0
0
ahhh tam.ja robie z torebki,kiedys kupowalam Delecty ale juz nie moge znalezc.teraz kupuje knorr.gotuje biala kielbase i na wywarze z kielbasy gtouje cebulke ,dodaje rozrobiony barszcz i przyprawiam czosnkiem,vegeta, chrzanem i smietana.u mnie chwala bardzo
icon_smile.gif
 

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Swój popełniłem tak

Składniki na wywar:
- 3 pałki lub 2 udziki z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 1,5l litry wody ;)

Pozostałe składniki
- sól
- jarzynka
- Żurek w proszku Knorr
- 2 x Żurek w proszku Winiary
- kostka rosołowa bulion z liściem laurowym i zielem angielskim
- ząbek czosnku
- pieczarki
- 3-4 jajka
- opcjonalnie (grzanki)
- pietruszka suszona lub jak ktoś ma świeża
- ziemniaki
- 1 długi kawałek kiełbasy lub 2 małe kawałki. Ja używałem Staropolskiej. Nie oszczędzajcie na cenie. To co kupicie to zjecie. Fajnie gdyby była mniej sucha niż Myśliwska i bardziej sucha niż Śląska.
- 25dag boczku
- żurek w płynie - zakwas (nie gotowa zupa!).

1. Marchew kroimy w kostkę, pietruszkę i seler w całości. Pałki (lub udziki) opłukujemy i także wkładamy do wody. Czosnek wyciskamy wyciskarką i także dodajemy do wywaru. Teraz całość bardzo (bardzo delikatnie) musi się gotować na malutkim ogniu od 90 do 120 minut. Cierpliwość powolnego gotowania odwdzięczy nam się smakiem.
zurek1.jpg


2. Kiełbasę, boczek kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Rozgrzewamy patelnię (użyłem Ramy Culinesse) i smażymy wszystko oddzielnie. Po zesmażeniu odkładamy sobie w jakiś pojemnik.
zurek2.jpg



Teraz pozostało czekać aż dokończy się gotować wywar. Kiedy już się zakończy gotowanie przecedzamy go przez sitko. Z tego co zostanie na sitku wyjmujemy tylko marchew (pozostałe produkty możemy usunąć). Do wywaru dodajemy odcedzoną marchew i kostkę rosołową. Jeżeli ktoś lubi to może zostawić cały wywar bez odcedzania.
zurek3.jpg



Obieramy 2-3 ziemniaki i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do wywaru, który ponownie powinien na małym ogniu stać (powinien delikatnie bulgotać). Wrzucamy do całości wcześniej zesmażoną kiełbasę, boczek i pieczarki.
zurek4.jpg



Żurki w proszku wsypujemy do głębokiego talerza i powoli dodajemy zimną wodę wciąż mieszając aż do osiągnięcia jednolitej masy (nie wlewać za szybko wody by nie powstały grudy).
zurek5.jpg



Powoli wlewamy przygotowany Żurek wciąż mieszając wywar. Nie wlewamy od razu całości ponieważ może się okazać, że Żur za bardzo zgęstnieje. Wlewamy porcjami co minutę i kontrolujemy konsystencję. Kiedy się pogotuje całość kilka minut wlewamy Żur wpłynie (ten na zakwasie). Proponuję na początek zacząć od 2 stołowych łyżek. Zakwas ten dodaje posmaku kwaśności. Doprawiać wg. smaku i uznania. Kiedy ostatnia porcja zostanie dolana próbujemy czego brakuje. Możemy spróbować dosypać jarzynki (małe porcje sypać).
zurek6.jpg


Teraz pozostaje już nam czekać aż ziemniaki w zupie staną się miękkie. Mamy więc chwilę na ugotowanie jaj. Wstawiamy wodę, czekamy aż się zacznie gotować, wkładamy jajka i czekamy sobie 7-8 minut by mieć pewność, że stwardniały. Po ugotowaniu do zimnej wody i czekać aż całkowicie się ostudzą (zbyt szybko wyjęte z zimnej wody może się okazać, że nie są do końca takie twarde). Ja jako opcję zaopatrzyłem się także w grzanki
zurek7.jpg




Obieramy jajka. Kroimy je wg. uznania (ja w łódeczki kroiłem) i układamy na talerzu, dosypujemy (opcjonalnie jeżeli mamy) grzanki i zalewamy całość naszą zupą. Posypujemy całość odrobiną pietruszki i zachwycamy się smakiem naszego Żurku
zurek8.jpg
 

Załączniki

  • zurek1.jpg
    zurek1.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek2.jpg
    zurek2.jpg
    55.7 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek3.jpg
    zurek3.jpg
    51.6 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek4.jpg
    zurek4.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek5.jpg
    zurek5.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek6.jpg
    zurek6.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek7.jpg
    zurek7.jpg
    52.5 KB · Wyświetleń: 5
  • zurek8.jpg
    zurek8.jpg
    83.6 KB · Wyświetleń: 5

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Ja tez podaje żurek z grzankami ale takimi w postaci kromek. Najpierw smaruję kromki bagietki masłem czosnkowym i rumienie w piekarniku. A potem wielkie chrupanie przy zurku.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
QUOTE (BeataSz @ 4 Apr 2009, 11:29 ) index.php?act=findpost&pid=842520Ależ oczywiście i może ktoś skorzysta z Twojej podpowiedzi.
Ja osobiście nie lubię. Zresztą podobnie jak z zupą szczawiową-niektórzy jedzą z ziemniakami, ja też nie lubię.
Poza tym ja nie jestem ekspertką jeśli chodzi o żurki, jest to zupa, która chyba najmniej ze wszystkich lubię
icon_wink.gif
Bo nie powinny byc gotowane razem. (Ziemniaki)

PS
Zup, ktore najmniej lubie nie gotuje wcale
icon_wink.gif


Ktos moze slyszal o bialym barszczu z grzybami.
Ciotka robi, a ze jest swietna kucharka tez chcialabym sprobowac co za rarytas
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
kermidt @ 23 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=958731Bo nie powinny byc gotowane razem. (Ziemniaki)
niektórzy dodają do środka ugotowane oddzielnie

kermidt @ 23 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=958731PS
Zup, ktore najmniej lubie nie gotuje wcale
icon_wink.gif
ja nie gotuję wcale tych, których w ogóle nie lubię
icon_wink.gif


kermidt @ 23 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=958731Ktos moze slyszal o bialym barszczu z grzybami.
Ciotka robi, a ze jest swietna kucharka tez chcialabym sprobowac co za rarytas
icon_wink.gif
ja takiego nie jadłam ale słyszałam o takim, dziunia dodaje do żuru grzyby suszone, więc może więcej Ci powie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113

Załączniki

  • zalewajka_g2.JPG
    zalewajka_g2.JPG
    88.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
ostatnio w jakimś programie kulinarnym dowiedziałam się, ze żur robimy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej (obie najlepiej razowe)
ile w tym prawdy - nie wiem, ale dosyć sensowne wytłumaczenie, bo obie mąki mają zupełnie inny smak.
ja swój zakwas przyrządzam tak:
1 litr wody wotuję z 2 listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko studzę, jeszcze ciepłym ''wywarem''
zalewam 1/2 szklanki mąki żytniej wymieszanej z 2 ząbkami rozmiażdżonego czosnku, mieszam, dorzucam jeszcze 4-5 ząbków w całości, przykrywam szczelnie folią i odstawiam na 4 do 6 dni. Co 2 dni mieszam i dokarmiam łyżką mąki
icon_smile.gif


jakiś kucharz kiedyś powiedział,że żurku na zakwasie chlebowym nie wolno przyrządzać, jednak w powyższych postów widze, ze pan kucharz się mylił..;)
 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
a czemu nie wolno? uzasadnił to jakoś?
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
powiedział, ze się nie nadaje, a drożdże nie są nam tu potrzebne

niestety nie pamiętam, kto taki i w jakim programie się wypowiadał
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Beato-dziękuję za inspirację-żurek-premiera przedświąteczna wyszedł pyszny na domowej wędzonce i zakwasu z biedronki.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ciszę się, że żurek się udał.
Ja już zaopatrzyłam się w biedronkowy piękny boczek, a może i zakwas biedronkowy kupię ( chociaż planowałam ze swoim chlebowym zrobić) no i czekam na święta
icon_biggrin.gif