Śledź z ogórkiem i cebulą w śmietanie*

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Kilka śledzi matjasowych
2-3 duże ogórki kiszone
2 średniej wielkości cebule
2 kwaśne jabłka

Wszystki pokroić (śledzie najpierw umyć), posypać obficie pieprzem, dodać koperku i po łyżce gęstej śmietany. Śmietany dodawać tylko tyle, żeby wszystko się nie rozpływało. Można dodać soli i cukru.

Najsmaczniejsze śledzie to te, które przygotujemy sami. W tym celu kilka śledzi, a najlepiej filetów osypujemy solą - około pólcentymetrowa warstwa i zostawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie opłukujemy ryby z soli i na całą noc zanurzamy je do zimnej wody. Gwarantuję, że są smaczne i o wiele zdrowsze, niż sklepowe.

Do takiej surówko - sałatki podaję ziemniaki ugotowane w mundurkach, na nie kładę troszkę masła, posypuję odrobiną soli, pieprzu i koperku. Z boku jajko sadzone i co tu wicej dodać - po prostu polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: