- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Obowiązkowo na Wielkanoc , do mięs , wędlin i jajek na twardo .
Składniki :
* 2 łyżki chrzanu
* 150 ml wody
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka mąki
* sól , cukier
W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.
Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.
Składniki :
* 2 łyżki chrzanu
* 150 ml wody
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka mąki
* sól , cukier
W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.
Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: