Sos chrzanowy na zimno*

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Obowiązkowo na Wielkanoc , do mięs , wędlin i jajek na twardo .


Składniki :

* 2 łyżki chrzanu
* 150 ml wody
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka mąki
* sól , cukier


W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.
 

Załączniki

  • sos_chrzanowy2.jpg
    sos_chrzanowy2.jpg
    30.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: