- Kwi 1, 2009
- 648
- 0
- 0
1 Mięso wrzucić w mocno korzenną marynatę. (Łopatka lub szynka)
2 Na drugi dzień przypiec chwilę na patelni i w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika, dolewając nieco wody.
Kiedy mięsko będzie gotowe, pozwolić mu wystygnąć w sosie.
3 Przygotować galaretkę bulionową Dr Oetkera. Kiedy stężeje zalać nią pokrojone mięso.
Co do marynaty:
sos sojowy, oliwa, czosnek, imbir, cynamon, goździk, pieprz, papryka, jałowiec, rozmaryn, keczup, musztarda. Wszystko wymieszać. Posolić dopiero mięso przed wstawieniem do piekarnika.
W sprawie gotowej pieczeni:
pokroić w cieniutkie plasterki - najlepiej na maszynce i ułożyć na półmiskach.
Z części mięsa i skrawków zrobić obrzeża, tzn. pokroić na bardzo drobne kawałki, a właściwie posiekać, dodać do tego rodzynki w dużej ilości i ułożyć wokół mięsa na półmiskach.
Zalać galaretą.
Oprócz rodzynek można dać inne suszone - morle, figi itd.
2 Na drugi dzień przypiec chwilę na patelni i w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika, dolewając nieco wody.
Kiedy mięsko będzie gotowe, pozwolić mu wystygnąć w sosie.
3 Przygotować galaretkę bulionową Dr Oetkera. Kiedy stężeje zalać nią pokrojone mięso.
Co do marynaty:
sos sojowy, oliwa, czosnek, imbir, cynamon, goździk, pieprz, papryka, jałowiec, rozmaryn, keczup, musztarda. Wszystko wymieszać. Posolić dopiero mięso przed wstawieniem do piekarnika.
W sprawie gotowej pieczeni:
pokroić w cieniutkie plasterki - najlepiej na maszynce i ułożyć na półmiskach.
Z części mięsa i skrawków zrobić obrzeża, tzn. pokroić na bardzo drobne kawałki, a właściwie posiekać, dodać do tego rodzynki w dużej ilości i ułożyć wokół mięsa na półmiskach.
Zalać galaretą.
Oprócz rodzynek można dać inne suszone - morle, figi itd.