Podpłomyki - dodatek niezbędny w kuchni indyjskiej*

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Jak wszyscy doskonale wiemy, w kuchni indyjskiej prawie każda potrawa podawana jest z sosem lub ma półpłynną konsystencję. Dlatego zamiast ryżu gorąco polecam podpłomyki, jako dodatek do dania głównego. Robi się je szybko i prosto:

200 g mąki atta lub mąki razowej lub mąki pszennej grubo mielonej
100 g zwykłej mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 g ghee lub sklarowanego masła

Mąkę i sól przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie, wlać ok 100-150 ml wody, tak żeby uzyskać miękkie sprężyste ciasto. Przełożyć na blat i ugniatać 5 minut. Następnie przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut.

Ciasto podzielić na krążki i rozwałkowywać. Wielkość krążków zależy od patelni, na której będziemy je piec. Po rozwałkowaniu przykryć wilgotną ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub teflonową. Z placka strząsnąć nadmiar mąki i położyć na gorącej patelni. Najpierw smażymy z jednej strony. Gdy placek zrobi się suchy, przewracamy na drugą stronę. Bierzemy ściereczkę i delikatnie dociskamy do powierzchni patelni, pozwalając na tworzenie się pęcherzyków powietrza. Gorący podpłomyk posmarować ghee. gotowe układamy jeden na drugim, przykrywając ściereczką. Dzięki temu, utrzymają ciepło.

Podajemy ciepłe i uwaga (!) jemy rękami. Rwiemy podpłomyki i nabieramy w nie mięsa lub sosu.

"Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Platonow

Member
Gru 21, 2008
6
0
0
A co ważne rwiemy używając tylko prawej ręki, bo lewa jest "nieczysta". Męczące, ale można się przyzwyczaić
icon_smile.gif
.
Smacznego!
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Platonow @ 22 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=848326A co ważne rwiemy używając tylko prawej ręki, bo lewa jest "nieczysta". Męczące, ale można się przyzwyczaić
icon_smile.gif
.
Racja
icon_mrgreen.gif

Dodam, że jeżeli chcecie zrobić większą porcję podpłomyków (z tej ilości wychodzi ok. 12 średnicy 12 cm), to nie zwiększajcie proporcji. Bywa, że ciasto jest BARDZO trudno wyrobić i z podwójną lub potrójną ilością nie dacie sobie rady. Lepiej zrobić dwie oddzielne porcje.
gruebel_2.gif
Można przygotować dużo wcześniej, przed obiadem i gotowe krążki przykryć wilgotną ściereczką. Ważne, by podawać świeże, jeszcze ciepłe.