Tytuł raczej banalny, no bo wiadomo,że do wątróbki daje się cebulę. Ale proszę spróbować to zrobić, a może zasmakujecie w niej. Przepis z Burdy - Agencja Muza, skąd czerpię dość oryginalne pomysły na różne dania. Wątróbkę tę robiłam jakiś czas temu, ale jak komuś przepis się przyda, to będę bardzo szczęśliwa.
Składniki
40 dkg wątróbki drobiowej
3 cebule
2 pomidory
5 dkg wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 gałązka tymianku
2 kieliszki winiaku
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, usuwając przy okazji resztki żółci i żyłek. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy. Boczek należy wytopić, smażyć w nim 2 minuty przygotowaną wątróbkę, a następnie wyjąć. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę, czosnek i pomidory i doprawiamy roztartym tymiankiem. Dusimy wszystko 3 minuty, a potem wlewamy winiak i podpalamy. Po wypaleniu się winiaku wątróbkę podajemy z białym pieczywem i sałatą.
Kto lubi sosy, może tak przyrządzoną wątróbkę podprawić ciemnym sosem pieczeniowym (z torebki Knorra). Sos znam, jak na sztuczne sosy jest dość dobry, ale nie próbowałam tego połączenia, więc nie wiem jak smakuje.
Składniki
40 dkg wątróbki drobiowej
3 cebule
2 pomidory
5 dkg wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 gałązka tymianku
2 kieliszki winiaku
Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, usuwając przy okazji resztki żółci i żyłek. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy. Boczek należy wytopić, smażyć w nim 2 minuty przygotowaną wątróbkę, a następnie wyjąć. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę, czosnek i pomidory i doprawiamy roztartym tymiankiem. Dusimy wszystko 3 minuty, a potem wlewamy winiak i podpalamy. Po wypaleniu się winiaku wątróbkę podajemy z białym pieczywem i sałatą.
Kto lubi sosy, może tak przyrządzoną wątróbkę podprawić ciemnym sosem pieczeniowym (z torebki Knorra). Sos znam, jak na sztuczne sosy jest dość dobry, ale nie próbowałam tego połączenia, więc nie wiem jak smakuje.
Ostatnią edycję dokonał moderator: