Portugalski sos pomidorowo-migdałowy*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest to chyba najbardziej oryginalna wersja sosu pomidorowego jaką znam. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
5 pomidorów albo puszka pomidorów krojonych bez skórki
średnia cebula drobno posiekana
7 dkg obranych i zmielonych migdałów
spora łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz, szczypta cukru

Cebulę dusimy w maśle, aż nie nabierając koloru stanie się szklista. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Ja zdecydowanie wolę pomidory z puszki, które nie wymagają żadnej pracy, a przy tym nie są tak wodniste. Sos szybciej nabiera odpowiedniej konsystencji. Pomidory świeże, czy też z puszki dodajemy do cebuli i dusimy razem na niewielkim ogniu pod przykryciem przez parę minut. Sparzone wrzątkiem, obrane i zmielone migdały ucieramy na miazgę z łyżką oliwy. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito i łączymy z miazgą migdałową. Całość przysmaczamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos ten znakomicie harmonizuje ze smażonym i pieczonym mięsem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: