Każdy lubi zapach, i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów.
Sprawi to wielką przyjemność wszystkim domownikom...
masło 120 g
mąka 2 szkl
jajka 2 szt
mleko 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1 opak
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
<h2 style="">
</h2>
Sprawi to wielką przyjemność wszystkim domownikom...
masło 120 g
mąka 2 szkl
jajka 2 szt
mleko 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1 opak
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
<h2 style="">
</h2>





Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: