Babka drożdżowa topielec

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
Każdy lubi zapach, i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów.
Sprawi to wielką przyjemność wszystkim domownikom...

masło 120 g
mąka 2 szkl
jajka 2 szt
mleko 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1 opak
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania ciasta

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.

Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.

Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.

Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.

Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.

Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.

Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.

Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.

Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.

<h2 style=&quot;&quot;>
</h2> 100_7115.jpg
100_7114.jpg

100_7116.jpg


100_7118.jpg

100_7124.jpg










 

Załączniki

  • 100_7114.jpg
    100_7114.jpg
    172.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7115.jpg
    100_7115.jpg
    151.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7116.jpg
    100_7116.jpg
    140 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7118.jpg
    100_7118.jpg
    190.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7124.jpg
    100_7124.jpg
    205.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Aseret-z podobnego ciasta robię rogaliki nadziane marmoladą lub dżemem. Bardzo nam smakują.
Zamiast mleka daję śmietanę, a drożdże wkruszam bezpośrednio do mąki.
wink.gif