Tarta kremowa z jabłkami i brzoskwiniami

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Na życzenie Margot
icon_smile.gif


Ciasto:
*1 szklanka mąki pszennej
*1 całe jajko
*dwie płaskie łyżki śmietany (18%)
*szczypta soli
*pół kostki masła lub margaryny


Mąkę wrzucamy razem z masłem i solą do miski. Ja do ucierania używam tłuczka do ziemniaków, który świetnie i szybko uciera ciasto (dłońmi szybko rozpuszczamy tłuszcz).
Rozcieramy masło z mąką na kruszonkę, dodajemy śmietanę i jajko i znów ucieramy, dopiero teraz szybko wyrabiamy dłonią ciasto na jednolite.
Wkładamy do woreczka i chowamy na 30 min. do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy krem:

*2 żółtka + 2 białka
*pół szklanki cukru
*sok z połowy cytryny
*3 łyżki mleka w proszku
*cukier waniliowy


Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
Dodajemy sok z cytryny, można również dodać skórkę z niej otartą.
Dokładnie mieszamy dodając po trochę mleka w proszku. Gdy masa będzie jednolita (bez grudek!) dodajemy powoli białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wykładamy nim formę do tarty, wykładamy pergaminem i obciążamy fasolą.
Pieczemy około15-20 minut w 180st.C
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolę oraz papier, wylewamy masę kremową i zapiekamy w tej samej temperaturze przez kolejne 10 min.

do tego:
*4 średnie i twarde jabłka oraz dwie brzoskwinie
*cukier puder wymieszany z cynamonem


Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w półksiężyce.
Brzoskwinie (z puszki lub świeże) również kroimy w półksiężyce.
Ciasto wyjmujemy i układamy na nim jabłka, zaczynając od brzegów formy. W środku układamy wianuszek z brzoskwiń.
Posypujemy pierwszą warstwę cukrem pudrem z cynamonem i układamy kolejna warstwę, którą znów posypujemy.
Zapiekamy kolejne 15 minut aż owoce lekko się zrumienią.

*mała rada-jeśli mamy zbyt wilgotne jabłka, można do cukru pudru i cynamonu dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar soku w czasie pieczenia.

Można podawać z bitą śmietaną, lub ciepłe z lodami waniliowymi lub orzechowymi.

post-7416-1240689058_thumb.jpg


post-7416-1240689073.jpg
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Nie za ma co Margot
icon_smile.gif
Smacznego
icon_smile.gif


Jaxja-ja również mam szczęście, bo moja teściowa to skarb
icon_smile.gif
żaden przykład z kawałów, na pewno!
icon_smile.gif