Kotlety z kapusty i mięsa mielonego

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kotlety z kapusty i mięsa mielonego

1 kg białej kapusty
1/2 kg mielonego mięsa
1/2 szklanki kaszy mannej
1 cebula pokrojona i podsamżona
3 jajka
sól, pieprz, pieprz kolorowy
1 l przecieru pomidorowego
bułka tarta, olej

1.Kapustę szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Zaparzamy wrzątkiem i następnie odciskamy.
2.Dodajemy mięso, jajka, podsamżoną cebulę, kaszę manną, sól (ok 1 łyżeczki) i pieprz (ok 1 łyżki).
3.Formujemy raczej duże kotlety, pnierujemy w bułce tartej i smażymy na ojeju.
4.Przekładamy do rądla, zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy przez 15 minut.
Sznycel_z_kapusta_kopia.jpg
5.Jeśli Bądziecie mieć szczęście to w orginale wygląda to tak:
http://www.onet.tv/klip.html#2944091,c=3

Moje uwagi do przepisu orginalnego.
1.Przecier pomidorowy z orginalnych pomidorów jest za gęsty więc należy dodać trochę wody, a 1 litr to trochę za mało by przykryć wszystkie kotlety. Myślę ze z odrobiny śmietany aniołki były by także zadowolone.
2.Całkowicie nie rozumię o co chodziło Siotrze Anieli z tym kolorowym pieprzem . Może chodzi o chilli.
cook.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • Sznycel_z_kapusta_kopia.jpg
    Sznycel_z_kapusta_kopia.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ciekawy przepis.

Co do kolorowego piepru, to wydaje mi się, że nie chodzi tu o chilli. W sklepach można kupić mieszankę pieprzu w ziarenkach o różnych kolorach: czarny, biały, zielony i czerwony. Można je oczywiście kupić oddzielnie. Wg mnie to o to chodzi.