Ryż z rabarbarem*

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

1/2 szkl. średniej długości ryżu- ok. 100g
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
laska wanilii
pęczek rabarbaru - ok. 500 g, obrany i pokrojony na 2 cm kawałki
2 łyżki cukru

Wykonanie:

- Częściowo obgotować ryż w wrzącej wodzie, tak ok. 5 minut. Odsąszyć z wody i przełożyć do rondelka z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia, często mieszając przez ok. 20 minut lub do momentu aż ryż będzie delikatny i kremowy.
- W międzyczasie do drugiego rondelka włożyć rabarbar, pozostały cukier i 1 łyżkę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez ok. 10 minut lub gdy rabarbar będzie miękki i papkowaty.
- Wyjąć z ryżu wanilię i delikatnie wymieszać go z rabarbarem. Podawać ciepłe.

Smacznego!