Ciasto wiosenne rabarbarowe z orzechami

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
CIASTO:
17 dag masła,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczka cynamonu,
- 15 dag cukru,
- 3 żółtka,
- 28 dag mąki,
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
- 2 - 4 łyżki mleka,
- szczypta soli

MASA:
- 1 kg rabarbaru,
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- 32 dag cukru,
- szczypta cynamonu,
- 20 dag mielonych orzechów laskowych,
- 10 dag siekanych orzechów laskowych,
- 2 łyżki cukru pudru.

1. Masło lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę.
Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko.

2. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto.

3. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej.
Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.
( Białka ubije się na sztywną pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu).
Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy.

4. Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.

z_rabarbarem_i_orzechami.jpg
 

Załączniki

  • z_rabarbarem_i_orzechami.jpg
    z_rabarbarem_i_orzechami.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator: