- chrzan utarty (słodki ogrodowy) – 2 łyżki,
- masło - ½ łyżki,
- mąka - ½ łyżki,
- wywar jarzynowy 1/3 litra,
- śmietana lub mleko ½ litra,
- cytryna,
- sól,
- zielenina,
- cukier.
Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn.
Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania.
Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę.
Sos ten można robić także bez śmietany.
Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego
- masło - ½ łyżki,
- mąka - ½ łyżki,
- wywar jarzynowy 1/3 litra,
- śmietana lub mleko ½ litra,
- cytryna,
- sól,
- zielenina,
- cukier.
Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn.
Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania.
Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę.
Sos ten można robić także bez śmietany.
Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego
Ostatnią edycję dokonał moderator: