Ostry sos - chrzanowy*

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
- chrzan utarty (słodki ogrodowy) – 2 łyżki,
- masło - ½ łyżki,
- mąka - ½ łyżki,
- wywar jarzynowy 1/3 litra,
- śmietana lub mleko ½ litra,
-
cytryna,
- sól,
- zielenina,
- cukier.

Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn.
Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania.

Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę.


Sos ten można robić także bez śmietany.

Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Lubię sosik chrzanowy do kiełbaski na gorąco, do jajek na twardo (podobnie, jak musztardowy), ozorków - ale nauczyłam się, żeby na wszelki wypadek nie zagotować sosu po dodaniu chrzanu, ponieważ najczęściej gorzknieje !

Dlatego przygotowuję samą bazę pod sos i po zagotowaniu (i wyłączeniu gazu) dodaję chrzan lub musztardę (w wersji musztardowego sosu) do smaku.