Ziemniaki z papryką do kiełbasek z grilla

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Sezon grillowania dopiero się zaczyna, do mięsa szukamy i robimy różne sałatki, najczęściej ziemniaczane na zimno, a przecież ciepłe dodatki do grillowanych mięs też mają swój niezaprzeczalny urok. Ja tę sałatkę robiłam do grillowanej kiełbasy z patelni. Smakowała wybornie. Przepis z Burdy - Agencja Muza. Proporcja dla 4 osób.
Składniki
75 dkg ziemniaków
sól
1 łyżeczka kminku
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 strąk zielonej papryki
łyżka masła
1 czubata łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
pół szklanki mięsnego rosołu (może być z kostki, brałam drobiowy)
kiełbaski do grillowania

Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy po łyżeczce soli i kminku i gotujemy przez 20 minut. Uwaga, nie mogą być rozgotowane. Następnie studzimy je zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebule i czosnek, czyścimy z pestek i białych błon paprykę, myjemy ją, osuszamy i też kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebule i czosnek na jasnobrązowy kolor. Dodajemy świeżą paprykę i smażymy dalsze 5 minut. Następnie mieszamy z papryką w proszku, dodajemy plasterki ziemniaków i polewamy rosołem. Solimy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z kiełbaskami z grilla.