kaszka kukurydziana z orzechami laskowymi i żurawiną*

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Pyszne, szybkie danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na deser
icon_smile.gif


kaszka kukurydziana z orzechami laskowymi i żurawiną
- 60g kaszy kukurydzianej
- ok. 150 ml wody (można mleko)
- mleko
- łyżeczka miodu lub cukru (lub więcej do smaku)
- 10 g suszonej żurawiny
- 10 g chipsów bananowych
- 10 g orzechów laskowych
- ew. łyżeczka prażonych wiórek kokosowych
- mielony cynamon, mielony kardamon, szczypta soli, kilka nitek szafranu (niekoniecznie)
Kaszę uprażyć na suchej patelni (można też na maśle), dosłownie chwilkę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas (na początku cały czas).
Orzechy chwilę prażyć na suchej patelni, pozbawić skórki i jeszcze prażyć do zbrązowienia. Do kaszy dodać cynamon, kardamon, sól i szafran. Gdy kasza będzie bardzo gęsta, ale jeszcze "strzykająca" miedzy zębami dodać mleko (można wodę, ale dla walorów smakowych lepsze mleko). Mleko dodajemy w zależności od potrzeb.
Wrzucić wiórki, żurawinę (część zostawić do ozdoby), chipsy bananowe i orzechy.
Chwilę jeszcze pogotować i przełożyć do miseczki. Przystroić żurawiną i cynamonem.
 

Załączniki

  • kukur.jpg
    kukur.jpg
    222.3 KB · Wyświetleń: 0