PESTO - po polsku*

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Miksuję pęczek zielonej pietruszki ze szklanką oleju słonecznikowego (rzepakowego lub z pestek winogron) + kilka listków lubczyku + niewielka główka czosnku + sól (vegeta, maggi) + ziarenka słonecznika albo dyni + kilka włoskich orzechów.

Nie zawsze mam jakiś odpowiednio pikantny ser, ale jeśli mam, to dodaję 1-2 łyżki drobno utartego.
Czasami zastępuję go serem pleśniowym
icon_biggrin.gif


Podaję do pieczonych ziemniaków "w mundurkach", ryby pieczonej w folii aluminiowej, warzyw z grilla, makaronu, bagietki lub tostów, naleśników z kurczakiem, pieczarek smażonych w bułce tartej, etc.
 

Załączniki

  • P5050283.JPG
    P5050283.JPG
    34.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paulicza

Member
Maj 5, 2009
134
0
0
Zapisuję sobie przepisik, bo uwielbiam pesto wszelkiego rodzaju! Z makaronem, mięskiem czy rybą, tak jak napisałaś. Zaplanowane na grilla w weekend o ile pogoda dopisze.
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
Świetny pomysł z tym pesto ;) Jak tylko zdobędę lubczyk na pewno zrobię ;)
Mam takie pytanie jak długo można przechowywać pesto?? Takie czy też takie z bazylii? Czy można jakoś przechowywać na dłużej, czy nie za bardzo?? Świetnie byłoby mieć kilka słoiczków czegoś tak prostego i dobrego ;)