Sos lubczykowy - na ciepło*

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Na niewielkiej ilości oleju rumienię pokrojoną w dowolne kawałki kiełbasę, parówki lub mortadelę. Dodaję posiekaną cebulę i całość smażę, aż cebulka się zrumieni.
W gorącej wodzie rozpuszczam vegetę lub kostkę rosołową warzywną - dodaję sporo posiekanego świeżego lubczyku (same listki - bez łodyg) i chwilę gotuję, dodaję dobrą gęstą pastę pomidorową (koncentrat).
Doprawiam pieprzem oraz cukrem. Sos powinien mieć wyraźnie pomidorowy smak.
Zagęszczam mieszanką mąki ziemniaczanej i wody. Do zagęszczonego sosu wkładam kiełbasę ze zrumienioną cebulką i chwilkę zagotowuję.

Podaję z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Do takiego sosu można włożyć ćwiartki jajek na twardo i podać np. z bagietką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uwielbiam lubczyk
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Zrobie kiedyś z Twojego przepisu sos (może do polania warzyw
gruebel_2.gif
) ale odpuszczę sobie kiełbasę oczywiście
icon_wink.gif
i raczej zagęszczać tez nie będę
icon_redface.gif

A lubczyk juz rosnie na działce
icon_lol.gif