Nawet nie wiedziałam, że mam bardzo ciekawe opracowanie dodatku do GW - spotkania z przyprawami. Już zrobiłam kilka potraw, a ten likier przyciągnął moją uwagę dość krótkim okresem "dojrzewania". I okazało się, że rezultat jest doskonały.
Składniki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
600 ml wrzątku
1 szklanka koniaku lub brandy ( ja brałam brandy)
1 laska wanilii
Cukier z wodą (pół szklanki) gotujemy przez 2 minuty na mocnym ogniu, a póżniej studzimy. Do innego garnczka wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy przez 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko i mieszamy z syropem oraz koniakiem lub brandy. Płyn przelewamy do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii , karafkę zamykamy korkiem i odstawiamy na tydzień. A po tygodniu, tak jak ja właśnie teraz degustujemy tę aromatyczną, wzmocnioną herbatę. Jest wyborna.
Składniki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
600 ml wrzątku
1 szklanka koniaku lub brandy ( ja brałam brandy)
1 laska wanilii
Cukier z wodą (pół szklanki) gotujemy przez 2 minuty na mocnym ogniu, a póżniej studzimy. Do innego garnczka wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy przez 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko i mieszamy z syropem oraz koniakiem lub brandy. Płyn przelewamy do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii , karafkę zamykamy korkiem i odstawiamy na tydzień. A po tygodniu, tak jak ja właśnie teraz degustujemy tę aromatyczną, wzmocnioną herbatę. Jest wyborna.
Ostatnią edycję dokonał moderator: