Miś uszatek - racuszki

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
Takie racuszki można robić naszym milusińskim od 15 miesiąca życia.
Każdy niejadek skusi się na coś tak apetycznie przyrządzonego.

  • mąka - 12 dag,
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
  • jaja - 1 szt,
  • masło stopione - 1 łyżka,
  • sól - 1 szczypta,
  • maślanka 1 szklanka,
  • cukier - 1 łyżka,
  • masło - do smażenia
do dekoracji
  • serek homogenizowany gęsty
  • dżem czerwony
  • jagody czarne
  • syrop klonowy
Do miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, dodajemy jajko, maślankę i stopione, przestudzone masło.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy 4 duże racuszki.
Z reszty ciasta smażymy malutkie racuszki na uszy.
Ciasta starczy na 4 misie.

Na talerzach układamy 1 duży i 2 małe racuszki.
Duży racuszek to głowa a małe układamy jako uszy.
Robimy oczy ze śmietany i jagód, noski z jagód, a buzie z dżemu.

Tuż przed podaniem polewamy je syropem klonowym -będą smaczniejsze.

RACUSZKI_Z_O_ONE.jpg

Z_OCZKAMi.jpg


Mi__uszatek_z__kremem_d_emem__liwkowym.jpg


Takie racuszki robię dla moich wnuków - bliźniaków - rozrabiaków.
A przepis zaczerpnęłam z czasopisma "Mama i dziecko"
 

Załączniki

  • RACUSZKI_Z_O_ONE.jpg
    RACUSZKI_Z_O_ONE.jpg
    59.7 KB · Wyświetleń: 1
  • Z_OCZKAMi.jpg
    Z_OCZKAMi.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 1
  • Mi__uszatek_z__kremem_d_emem__liwkowym.jpg
    Mi__uszatek_z__kremem_d_emem__liwkowym.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 1