Pieczeń po staropolsku*

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
  • schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości - 1 kg,
  • przyprawa staropolska do pieczeni - 1 opak,
  • sok z cytryny,
  • miód płynny - 3- 4 łyżki,
  • masło - 2 - 4 łyżki
Umyte i osuszone mięso (ja dziś użyłam karczku i nie w jednym kawałku a w trzech), natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem.
Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło).
Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: