- schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości - 1 kg,
- przyprawa staropolska do pieczeni - 1 opak,
- sok z cytryny,
- miód płynny - 3- 4 łyżki,
- masło - 2 - 4 łyżki
Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem.
Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło).
Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: