Przystawki maja za zadanie pobudzic nasze zmysly i przygotowac nasze kubki smakowe na prawdziwa uczte. Osobiscie uwielbiam crostini w kazdej postaci, tym razem z suszonymi figami i serem plesniowym blue.
4 suszone figi
2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka balsamicznego octu
sol, pieprz
bagietka
ser plesniowy blue ( pokruszony)
Figi kroimy na plasterki a nastepnie zalewamy je mieszanina oliwy z octem- dosmaczamy sola i pieprzem- odstawiamy na bok. W miedzyczasie rozgrzewamy grila/broiler, a bagietke kroimy na plastry .
Na bagietce ukladamy plastry figi ( juz bez octu i oliwy), ,posypujemy serem i zapiekamy przez 1-2 minuty. Gdy gotowe skrapiamy octem z oliwa i podajemy.
Uwaga- spotkalam si takze z opcja dla leniwych- crostini podawane na malych krakersach zamiast bagietki.
Zrodlo- Food and Drink.
4 suszone figi
2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka balsamicznego octu
sol, pieprz
bagietka
ser plesniowy blue ( pokruszony)
Figi kroimy na plasterki a nastepnie zalewamy je mieszanina oliwy z octem- dosmaczamy sola i pieprzem- odstawiamy na bok. W miedzyczasie rozgrzewamy grila/broiler, a bagietke kroimy na plastry .
Na bagietce ukladamy plastry figi ( juz bez octu i oliwy), ,posypujemy serem i zapiekamy przez 1-2 minuty. Gdy gotowe skrapiamy octem z oliwa i podajemy.
Uwaga- spotkalam si takze z opcja dla leniwych- crostini podawane na malych krakersach zamiast bagietki.
Zrodlo- Food and Drink.