Crostini z figami i serem plesniowym*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Przystawki maja za zadanie pobudzic nasze zmysly i przygotowac nasze kubki smakowe na prawdziwa uczte. Osobiscie uwielbiam crostini w kazdej postaci, tym razem z suszonymi figami i serem plesniowym blue.


4 suszone figi
2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka balsamicznego octu
sol, pieprz
bagietka
ser plesniowy blue ( pokruszony)

Figi kroimy na plasterki a nastepnie zalewamy je mieszanina oliwy z octem- dosmaczamy sola i pieprzem- odstawiamy na bok. W miedzyczasie rozgrzewamy grila/broiler, a bagietke kroimy na plastry .

Na bagietce ukladamy plastry figi ( juz bez octu i oliwy), ,posypujemy serem i zapiekamy przez 1-2 minuty. Gdy gotowe skrapiamy octem z oliwa i podajemy.


Uwaga- spotkalam si takze z opcja dla leniwych- crostini podawane na malych krakersach zamiast bagietki.



Zrodlo- Food and Drink.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Fajnie się zapowiada, uwielbiam połączenie owoców i sera pleśniowego na gorącej grzance.
lecker.gif