Kurczak ten moze byc podawany na dlugich szaszlykowych patykach z kolorowymi kawalkami melona i arbuza lub tradycyjnie w calosci kiedy nie mamy czasu na prezentacje
30 kostek arbuza/melona ( okolo 2 centymetry)
3 piersi z kurczaka
2 lyzki masla
1 zabek czosnku( ja daje wiecej)
1/3 szklanki miodu plynnego
2 lyzki brazowego cukru
2 lyzki soku z cytryny ( limetki)
1 lyzka tamari lub sosu sojowego
1/4-1/2 lyzeczki cayenne
zielona pietruszka
Dla tych co beda podawac kurczaka na patykach, arbuzy i melony nakuwamy na patyki i wkladamy do lodowki na conajmniej pol godziny.
Kawalki kurczaka ( wielkosci jak do szaszlyka) smazymy w rondelku na masle z czosnkiem przecisnietym przez praske przez mniej wiecej 3-4 m inuty( kurczak jeszcze nie bedzie gotowy). Kurczaka wyciagamy na bok na talerz.
W miedzyczasie mieszamy miod z cukrem, sokiem z cytryny, tamari i pieprzem cayenne; dodajemy miodowa miksture do masla w ktorymsie smazyl kurczak. Gotujemy przez okolo minute, nastepnie wkladamy kurczaka z powrotem do rondelka na kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu przewracajac aby miodowy sos w calosci pokryl kurczaka.
Po ugotowaniu, czastki kurczaka nadziewamy na patyki na ktorych wczesniej nabilismy kostki arbuza i melona. Patyki ukladamy na talerzu a nastepnie polewamy je miodowym sosem i posypujemy natka.
Ciekawostka- podobno swietnie smakuje ze szklaneczka whisky
Zrodlo- Entertain with Food and Drink
30 kostek arbuza/melona ( okolo 2 centymetry)
3 piersi z kurczaka
2 lyzki masla
1 zabek czosnku( ja daje wiecej)
1/3 szklanki miodu plynnego
2 lyzki brazowego cukru
2 lyzki soku z cytryny ( limetki)
1 lyzka tamari lub sosu sojowego
1/4-1/2 lyzeczki cayenne
zielona pietruszka
Dla tych co beda podawac kurczaka na patykach, arbuzy i melony nakuwamy na patyki i wkladamy do lodowki na conajmniej pol godziny.
Kawalki kurczaka ( wielkosci jak do szaszlyka) smazymy w rondelku na masle z czosnkiem przecisnietym przez praske przez mniej wiecej 3-4 m inuty( kurczak jeszcze nie bedzie gotowy). Kurczaka wyciagamy na bok na talerz.
W miedzyczasie mieszamy miod z cukrem, sokiem z cytryny, tamari i pieprzem cayenne; dodajemy miodowa miksture do masla w ktorymsie smazyl kurczak. Gotujemy przez okolo minute, nastepnie wkladamy kurczaka z powrotem do rondelka na kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu przewracajac aby miodowy sos w calosci pokryl kurczaka.
Po ugotowaniu, czastki kurczaka nadziewamy na patyki na ktorych wczesniej nabilismy kostki arbuza i melona. Patyki ukladamy na talerzu a nastepnie polewamy je miodowym sosem i posypujemy natka.
Ciekawostka- podobno swietnie smakuje ze szklaneczka whisky
Zrodlo- Entertain with Food and Drink