- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis pochodzi z książki, której autorką jest Maria Disslowa, pt. "Jak Gotować", Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku.
Taka sałata to staropolska klasyka. Należy bowiem zauważyć, że w dawnych czasach nie jadano takiej ilości i tak różnorodnych sałatek, jak dziś. Po pierwsze, dostępność warzyw była ściśle uzależniona od pory roku, po drugie - nie było to po prostu modne! W czasach , kiedy królowało pieczyste i pożywne bigosy, nie zastanawiano się nad ilością witamin, jakie zawarte są w świeżych warzywach.
Wybór warzyw też był ograniczony: w przepisach znajdują się głównie sałata, kapusta, groch, ogórki, kalafiory, selery, rzodkiew i pomidor. A metody: ze śmietaną ( ogórki, sałata, pomidory), polane przesmażoną na maśle tartą bułką ( kalafior, kapusta, szparagi), z oliwą ( sałata, fasola) lub z majonezem ( warzywa gotowane).
kilka liści sałaty ( ja dałam lodową)
kwaśna śmietana
cukier i sól do smaku
ew. kilka kropli soku z cytryny.
Sałatę porwać na małe kawałki. Śmietaną, wymieszaną z przyprawami, polać sałatę.
Taka sałata to staropolska klasyka. Należy bowiem zauważyć, że w dawnych czasach nie jadano takiej ilości i tak różnorodnych sałatek, jak dziś. Po pierwsze, dostępność warzyw była ściśle uzależniona od pory roku, po drugie - nie było to po prostu modne! W czasach , kiedy królowało pieczyste i pożywne bigosy, nie zastanawiano się nad ilością witamin, jakie zawarte są w świeżych warzywach.
Wybór warzyw też był ograniczony: w przepisach znajdują się głównie sałata, kapusta, groch, ogórki, kalafiory, selery, rzodkiew i pomidor. A metody: ze śmietaną ( ogórki, sałata, pomidory), polane przesmażoną na maśle tartą bułką ( kalafior, kapusta, szparagi), z oliwą ( sałata, fasola) lub z majonezem ( warzywa gotowane).

kilka liści sałaty ( ja dałam lodową)
kwaśna śmietana
cukier i sól do smaku
ew. kilka kropli soku z cytryny.
Sałatę porwać na małe kawałki. Śmietaną, wymieszaną z przyprawami, polać sałatę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: