Sałata ze śmietaną

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis pochodzi z książki, której autorką jest Maria Disslowa, pt. "Jak Gotować", Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku.
Taka sałata to staropolska klasyka. Należy bowiem zauważyć, że w dawnych czasach nie jadano takiej ilości i tak różnorodnych sałatek, jak dziś. Po pierwsze, dostępność warzyw była ściśle uzależniona od pory roku, po drugie - nie było to po prostu modne! W czasach , kiedy królowało pieczyste i pożywne bigosy, nie zastanawiano się nad ilością witamin, jakie zawarte są w świeżych warzywach.
Wybór warzyw też był ograniczony: w przepisach znajdują się głównie sałata, kapusta, groch, ogórki, kalafiory, selery, rzodkiew i pomidor. A metody: ze śmietaną ( ogórki, sałata, pomidory), polane przesmażoną na maśle tartą bułką ( kalafior, kapusta, szparagi), z oliwą ( sałata, fasola) lub z majonezem ( warzywa gotowane).


sa_ata_smiet.JPG
kilka liści sałaty ( ja dałam lodową)
kwaśna śmietana
cukier i sól do smaku
ew. kilka kropli soku z cytryny.

Sałatę porwać na małe kawałki. Śmietaną, wymieszaną z przyprawami, polać sałatę.
 

Załączniki

  • sa_ata_smiet.JPG
    sa_ata_smiet.JPG
    107.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Blood Sugar

Member
Lut 13, 2009
59
0
0
ja czesto robie taką salate ale z kefirem, dodaje troche smietany jak jest za rzadki
icon_smile.gif
pycha :D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy