Dołhobrodzki makaron z ciecierzycą*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dołhobrodzki makaron z ciecierzycą

-400 g ciecierzycy

-opakowanie makaronu(500 g)

-duża cebula

-mięso wieprzowe(dałam ćwiartkę kurczaka + 2 kiełbaski śląskie)

-liść laurowy,ziele angielskie,3 ząbki czosnku,majeranek,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy.

Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę.Następnego dnia zagotować,po kilku minutach zlać wodę.W drugiej wodzie gotować ciecierzyce do miękkości.Dodać drobno posiekane,podsmażone mięso,podduszoną cebulę,liść laurowy,ziele angielskie,roztarte ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku.

Ugotować makaron i po ostudzeniu dodac do ciecierzycy.Przyprawić koncentratem pomidorowym(bez przesady,bo będzie kwaśne) oraz majerankiem.

(Rozrobiłam 2 łyżeczki przecieru z 1/2 szklanki bulionu)

ciecierzyca2.jpg
 

Załączniki

  • ciecierzyca2.jpg
    ciecierzyca2.jpg
    66.5 KB · Wyświetleń: 0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Smaczne i bardzo sycące
lecker.gif