- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Dołhobrodzki makaron z ciecierzycą
-400 g ciecierzycy
-opakowanie makaronu(500 g)
-duża cebula
-mięso wieprzowe(dałam ćwiartkę kurczaka + 2 kiełbaski śląskie)
-liść laurowy,ziele angielskie,3 ząbki czosnku,majeranek,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy.
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę.Następnego dnia zagotować,po kilku minutach zlać wodę.W drugiej wodzie gotować ciecierzyce do miękkości.Dodać drobno posiekane,podsmażone mięso,podduszoną cebulę,liść laurowy,ziele angielskie,roztarte ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku.
Ugotować makaron i po ostudzeniu dodac do ciecierzycy.Przyprawić koncentratem pomidorowym(bez przesady,bo będzie kwaśne) oraz majerankiem.
(Rozrobiłam 2 łyżeczki przecieru z 1/2 szklanki bulionu)
-400 g ciecierzycy
-opakowanie makaronu(500 g)
-duża cebula
-mięso wieprzowe(dałam ćwiartkę kurczaka + 2 kiełbaski śląskie)
-liść laurowy,ziele angielskie,3 ząbki czosnku,majeranek,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy.
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę.Następnego dnia zagotować,po kilku minutach zlać wodę.W drugiej wodzie gotować ciecierzyce do miękkości.Dodać drobno posiekane,podsmażone mięso,podduszoną cebulę,liść laurowy,ziele angielskie,roztarte ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku.
Ugotować makaron i po ostudzeniu dodac do ciecierzycy.Przyprawić koncentratem pomidorowym(bez przesady,bo będzie kwaśne) oraz majerankiem.
(Rozrobiłam 2 łyżeczki przecieru z 1/2 szklanki bulionu)