Migdałowy ryż z ciecierzycą*

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Niezwykle aromatyczne, zwłaszcza dla wielbicieli migdałów. W zależności od chęci, w wresji na słodko lub na słono
icon_smile.gif


Migdałowy ryż z ciecierzycą
1 porcja
wersja słona
-40 g ryżu brązowego
-100g ugotowanej ciecierzycy (50 g suchej)
- łyżka (ok. 7 g migdałów pokrojonych w zapałki, lub całych,zblanszowanych i posiekanych)
- pół łyżki (ok 4g)zmielonych migdałów
- szczypta soli, pieprzu
- odrobina sosu sojowego
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
wersja słodka, dodatkowo:
- cukier migdałowy
- likier migdałowy lub śmietankowy
Ryż wrzucić do wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie migdały (w rozdrobnione i zmielone) uprażyć na teflonie.
Ugotowany ryż wymieszać z ciecierzycą (ja miałam wcześniej ugotowaną i zamrożoną, więc ją wrzuciłam do gotującego się ryżu na kilka chwil. Dodać migdały (trochę zostawić do dekoracji), sos sojowy, sól,pieprz (jeśli to wersja na słodko to cukier i likier). Dokładnie wymieszać. Posypać resztą migdałów i pietruszką.
 

Załączniki

  • migd_ciec.jpg
    migd_ciec.jpg
    263.8 KB · Wyświetleń: 0