IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kanapka Elvisa*
Lud_
post 23 May 2009, 21:14
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Zdaję sobie sprawę, że podawany przeze mnie dziś przepis nie jest wielkim odkryciem - można go znaleźć na wielu stronach i blogach, również w programach kulinarnych (np. u Nigelli). Jednak pomysł jest tak prosty i pyszny zarazem, że zdecydowanie należy go rekomendować na CC!
Połączenie słonawego masła orzechowego, słodkiego musu bananowego i chrupiącego, ciepłego, pachnącego masłem chleba - trzeba spróbować. Dla mnie - najlepsze weekendowe śniadanie.


Składniki dla 1 osoby:
- 2 spore kromki jasnego pszennego chleba
- 1 mały, dojrzały banan lub 1/2 dużego
- masło orzechowe*
- zwykłe masło

Filozofii nie ma: należy posmarować obie kromki chleba - ja lubię dość grubo - masłem orzechowym, następnie rozgnieść banana (widelcem) i powstały mus nałożyć na kanapki, złożyć. Na patelni rozgrzać zwykłe masło - ja zużyłam ok 1/2 łyżki na 1 porcję, włożyć kanapki. Smażyć, aż się zezłocą.
Jeść na ciepło, pysznie smakują z zimnym mlekiem.

*Na wszelki wypadek - masło orzechowe to NIE nutella. Ja używam Sante - 90% orzeszków ziemnych.
Załączone pliki
Załączony plik  IMG_6777.jpg ( 30.92K ) Suma pobrań: 10
Załączony plik  IMG_6781.jpg ( 30.64K ) Suma pobrań: 4
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 24 May 2009, 00:10
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 768
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Mieszkam niedaleko Memphis, gdzie Elvis mial swoj dom (Graceland) i wszyscy wokolo trabia o jego ulubionych kanapkach ;) Nie probowalam ich co prawda jeszcze - poki co probowalam tylko ogolno amerykanska wersje tych kanapek - czyli tost, maslo orzechowe i banany na to.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 24 May 2009, 04:43
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.049
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Majac toster z piekarnikiem mozna maslo i patelnie spokojnie pominac.
Tez lubie to polaczenie.
Robilam tez lody ze zmiksowanych bananow z maslem orzechowym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga-a
post 24 May 2009, 17:09
Post #4


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.122
Dołączył: 3-September 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 709



wyglądają obłędnie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
oliweczka
post 24 May 2009, 19:41
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.609
Dołączył: 27-May 06
Użytkownik nr: 1.802



podobno sa takie dobre, ze to wlasnie od nich Elvis tak sie roztyl icon_wink.gif
chyba nie odwaze sie sprobowac, jeszcze mi posmakuja icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 25 May 2009, 15:24
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



CYTAT(kermidt @ 24 May 2009, 05:43 ) *
Robilam tez lody ze zmiksowanych bananow z maslem orzechowym.


Poproszę o przepis! lecker.gif
Ja połączenie masła orzechów i bananów lubię też w naleśnikach, kaszce mannie czy naturalnym/waniliowym serkiem homo.


CYTAT(aga-a @ 24 May 2009, 18:09 ) *
wyglądają obłędnie!


Dziękuję i polecam wypróbowanie icon_smile.gif

CYTAT(oliweczka @ 24 May 2009, 20:41 ) *
podobno sa takie dobre, ze to wlasnie od nich Elvis tak sie roztyl icon_wink.gif
chyba nie odwaze sie sprobowac, jeszcze mi posmakuja icon_lol.gif


Ha, też przeraża mnie późny wizerunek Elvisa, ale jeśli nie będziemy pochłaniać taaakich ilości jak on, jego figura nam nie grozi. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 25 May 2009, 15:51
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.049
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Lud, nie pamietam.
Jak nie sa z cina, to nie wiem, czy potrafie odkopac, ale poszukam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 25 May 2009, 20:13
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



właśnie spożyłam na późną kolację...
i kurcze...szału ni ma... mają dla mnie zbyt delikatny smak. Zdecydowanie wolę tosty z masłem orzechowym i serem żółtym. banan mi niezbyt smakował w tej wersji. może i dobrze, bo jedząc czułam te kalorie w ustach :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 25 May 2009, 21:35
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



CYTAT(Ashira @ 25 May 2009, 21:13 ) *
właśnie spożyłam na późną kolację...
i kurcze...szału ni ma... mają dla mnie zbyt delikatny smak. Zdecydowanie wolę tosty z masłem orzechowym i serem żółtym. banan mi niezbyt smakował w tej wersji. może i dobrze, bo jedząc czułam te kalorie w ustach :D


Kurczę, szkoda, że Ci nie posmakowało - ale wszystko zależy od upodobań, dla mnie np. masło orzechowe i ser - no_shakinghead.gif, za to z bananem - jak najbardziej! lecker.gif Widocznie to po prostu danko nie w Twoim stylu. Pozdrawiam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 25 May 2009, 22:49
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



ale dodam, że tosta posmarowanego masłem i na to plasterki banana lubię...ja nie wiem, ja mam zboczone kubki smakowe po prostu ;) a z serem i pomidorem wprost uwielbiam... wszyscy współlokatorzy patrzą się jak na kosmitę gdy się ślinię do moich kanapek ;)
chociaż największy szok był na ogórka z cukrem... ale już nie będę zbaczać z tematu ;)
mimo, że mi nie posmakowało to jednak polecam, bo jest dobre, tylko po prostu "nie moje"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
oliweczka
post 26 May 2009, 19:42
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.609
Dołączył: 27-May 06
Użytkownik nr: 1.802



eee tam, Ashira, od razu zboczone....
bulka z bananem zrobila jakis czas temu zawrotna kariere w Polsce icon_smile.gif
a ogorki z miodem to przysmak znany od wiekow....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 29 May 2009, 10:28
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



taki znany oliweczko a jednak ludzie się dziwią ;) i to nawet bardzo. ja swojego czasu miałam uraz do miodu (przewlekłe przeziębienie i miód w każdej herbacie) więc przerzuciłam się na cukier. ale kto wie co będzie w tym roku... aż się nie mogę doczekać na świeżutkie malutkie ogóreczki...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 4 Aug 2009, 14:53
Post #13


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Wyciągam, bo dziś zimno i deszczowo, więc ciepła kanapka Elvisa będzie pasowała na podwieczorek i muszę sobie zrobić mniam.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mysz
post 27 Sep 2009, 15:46
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.335
Dołączył: 11-June 06
Skąd: Opole
Użytkownik nr: 1.843



planuję jutro zrobić. zastanawiam się tylko czy zamiast na patelnię nie wrzucić po prostu do opiekacza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lemoni
post 27 Sep 2009, 16:31
Post #15





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 75
Dołączył: 18-October 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 11.768



 Z opiekacza też jest pyszne  mniam.gif . I mniej mycia;).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mysz
post 30 Sep 2009, 08:49
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.335
Dołączył: 11-June 06
Skąd: Opole
Użytkownik nr: 1.843



zrobiłam na patelni. pycha
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st August 2019 - 14:55