Racuchy z bananów - ekspresowe*

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Źródło
Świetny sposób na eksterminację zalegających, mocno dojrzałych bananów.
Jeśli wierzyć autorowi cytowanego bloga, racuchy te są sprzedawane w Malezji przez ulicznych sprzedawców w porach śniadania i "herbatki" (tea time).

P1080466.JPG


Składniki:
3 duże dojrzałe banany (takie z "wysypką")
1/2 szkl. mąki
1/3 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej
ew. cukier puder

Banany obrać i rozpaćkać na breję. Dosypać mąkę, proszek i sól, wymieszać. Konsystencja ciasta - tak jak na racuchy drożdżowe, nawet ciut gęstsze.
W rondelku rozgrzać olej - ma go być ok 3,5 cm. Łyżką wykładać ciasto do oleju. Kiedy racuszki "spuchną" skręcić płomień, żeby za szybko nie zbrązowiały. Smażyć do koloru złoto-brązowego. Można posypać cukrem, ale jeśli banany były już na "granicy spożywalności", to cukier można sobie odpuścić. Z porcji wychodzi ok. 15 racuszków wielkości "minipączków".

P1080469.JPG

P1080471.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: