glazurowany kurczak klonowy z karmelizowana gruszka

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Przepis nadeslany na konkurs MapleLeaf, ktory przylapalam w gazetce sklepowej

8 udek z kurczaka b/s, b/k (chodzi o gorna czesc nogi, udko, nie nozke, moze byc z koscia, ale skore zdjac)
1 lyzka oleju
1 cebula
2 twarde gruszki
3 lyzki syropu klonowego
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka delikatnego octu (ryzowy przyprawiony, winny - max 4%) lub soku z cytryny

Na rozgrzanym oleju podsmazyc mieso 4-5 minut. Dodac posiekana cebule i podsamzac nastepne 4-5 min do zrumienienia, cebula ma byc lekko brazowa.
Dodac gruszki, ze skora, pokrojone wzdluz na czastki i podgrzewac mieszajac az gruszki zaczna sie karmelizowac.
Teraz czas na sos sojowy, syrop klonowy i ocet. Zagotowac, przykryc i na malym gazie poddusic, az kura bedzie gotowa 8-10min.

 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Podoba mi się ten przepis, ale dlaczego gruszki mają być ze skórą? Twarde gruszki mają też twardą, grubą skórę. Jak myślisz można je obrać? Nie rozgotują się za mocno?
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
chyba dlatego skóra musi zostać, coby się gruchy nie rozlazły
gruebel_2.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Skora trzyma. Bez nie probowalam.
Uzywam gruszek barlet podobnych do klapsy, zielono-zoltych. Skora nie jest tragiczna, a ostatecznie mozna ja odkroic na talerzu.

Znalazlam podobny przepis jesli chodzi o kure. Kurczak powinien byc rumiany i blyszczacy z ciemnymi plamkami podpieczonej cebuli http://onewholeclove.typepad.com/one_whole...zed_chicken_2_1
Gruszka tez jest blyszczaca i ciensze brzegi sa mocno przypieczone.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: