- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Czekoladowe ciasto marchewkowe
Przepis dostałam od Teściowej - trudno o szybsze i prostsze w wykonaniu ciasto, a przy tym bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.
2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki ( ja ucieram w malakserze)
1 szklanka oleju
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Marchewkę trę drobno w malakserze.
Potem zakładam końcówkę mieszającą i dodaję wszystkie pozostałe składniki, po czym włączam mieszanie.
Dokładnie wymieszaną masę przelewam do dwóch keksówek wielkości 10 x 24 cm.
Piekę 50 min w 180 st. ( stopień upieczenia sprawdzam patyczkiem - kiedy wetknięty w ciasto patyczek jest suchy, znaczy, ze ciasto jest gotowe)
Wersja dla osób bez malaksera: marchewkę zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem i olejem, dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek i sodę, dokładnie zmiksować. Dodać marchewkę, wymieszać na jednolitą masę.
Jeśli formy do ciasta, które mamy nie są teflonowe lub silikonowe, smarujemy je masłem i wysypujemy tartą bułką.

Przepis dostałam od Teściowej - trudno o szybsze i prostsze w wykonaniu ciasto, a przy tym bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.

2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki ( ja ucieram w malakserze)
1 szklanka oleju
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Marchewkę trę drobno w malakserze.
Potem zakładam końcówkę mieszającą i dodaję wszystkie pozostałe składniki, po czym włączam mieszanie.
Dokładnie wymieszaną masę przelewam do dwóch keksówek wielkości 10 x 24 cm.
Piekę 50 min w 180 st. ( stopień upieczenia sprawdzam patyczkiem - kiedy wetknięty w ciasto patyczek jest suchy, znaczy, ze ciasto jest gotowe)
Wersja dla osób bez malaksera: marchewkę zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem i olejem, dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek i sodę, dokładnie zmiksować. Dodać marchewkę, wymieszać na jednolitą masę.
Jeśli formy do ciasta, które mamy nie są teflonowe lub silikonowe, smarujemy je masłem i wysypujemy tartą bułką.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: