- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Goraco polecam, z tego przepisu wyszly mi najlepsze zeberka jakie kiedykolwiek zrobilam
Zmienilam nieco oryginalny przepis podany w jednym z magazyow Delicious.
Na 2 osoby
Na zalewe:
150ml ciemnego sosu sojowego
200ml kirszu (sherry)
75ml Mirin
1 czosnek (cala glowka)
1 ostra papryczka chilli
sok z 1 limonki
kawalek imbiru (dlugosci mniej wiecejwskazujacego palca)
1 lyzka plynnego miodu
2 lyzki zmielonych ziaren kolendy
2-3 lyzki przyprawy chinskiej 5 smakow (dla mnie najlepsza jest z Kamisa)
Dodatkowo:
okolo 0,5kg zeberek - w kawalkach po kilka polaczonych zeberek
plynny miod
maslo
maka
1. Chilli drobno posiekac, korzen imbiru obrac i przeciac na pol, glowke czosnku obrac z lupin i przeciac na pol. Wszystkie skladniki zalewy polaczyc, dodac 400ml wody i zagotowac.
2. Wrzucic zeberka, skrecic gaz i gotowac na malym ogniu przez 1-1,5h co jakis czas obracajac. Zeberka beda gotowe gdy wbity widelec bedzie sie z nich zeslizgiwal.
3. Rozgrzac piekarnik do 200C. Zeberka posmarowac miodem i wstawic do zapieczenia na 5-10 min
4. Czesc zalewy odlac, dodac maslo i zagescic maka na sos
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: