Rewelacyjne zeberka na nutke chinska*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
zeberka.jpg

Goraco polecam, z tego przepisu wyszly mi najlepsze zeberka jakie kiedykolwiek zrobilam
icon_mrgreen.gif

Zmienilam nieco oryginalny przepis podany w jednym z magazyow Delicious.

Na 2 osoby

Na zalewe:
150ml ciemnego sosu sojowego
200ml kirszu (sherry)
75ml Mirin
1 czosnek (cala glowka)
1 ostra papryczka chilli
sok z 1 limonki
kawalek imbiru (dlugosci mniej wiecejwskazujacego palca)
1 lyzka plynnego miodu
2 lyzki zmielonych ziaren kolendy
2-3 lyzki przyprawy chinskiej 5 smakow (dla mnie najlepsza jest z Kamisa)

Dodatkowo:
okolo 0,5kg zeberek - w kawalkach po kilka polaczonych zeberek
plynny miod
maslo
maka

1. Chilli drobno posiekac, korzen imbiru obrac i przeciac na pol, glowke czosnku obrac z lupin i przeciac na pol. Wszystkie skladniki zalewy polaczyc, dodac 400ml wody i zagotowac.
2. Wrzucic zeberka, skrecic gaz i gotowac na malym ogniu przez 1-1,5h co jakis czas obracajac. Zeberka beda gotowe gdy wbity widelec bedzie sie z nich zeslizgiwal.
3. Rozgrzac piekarnik do 200C. Zeberka posmarowac miodem i wstawic do zapieczenia na 5-10 min
4. Czesc zalewy odlac, dodac maslo i zagescic maka na sos

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • zeberka.jpg
    zeberka.jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Z żeberkami pół biedy, ale kirsz i Mirin niestety poza zasięgiem...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Joanno Mirin mozna z powodzeniem zastapic dodajac po prostu wiecej sherry, tylko jesli tego tez nie masz no to juz bedzie trudno
icon_sad.gif